Град Лесковац, Србијагас и Расина Енергогас потписали Уговор о пословнотехничкој сарадњи на гасификацији насељених места на територији града Лесковца

Град Лесковац, Србијагас и Расина Енергогас потписали Уговор о пословнотехничкој сарадњи који се односи на наставак гасификације града Лесковца.

О томе шта је циљ овог уговора и добробитима за град говорио је градоначелник др сци. мед. Горан Цветановић. Подсетио је да су представници Србијагаса већ боравили у Лесковцу ради разговора о даљим поступцима и да је тај договор данас потврђен потписивањем. Захвалио је потписницима на реализацији значајног пројекта:

„Исказана је спремност да се, у складу са Програмом гасификације града Лесковца који је усвојила Скупштина града Лесковца, спроведу сви радови и да се настави реализација Програма гасификације града Лесковца како би град Лесковац био још један град у Србији који је извршио гасификацију на читавој територији града.

Циљ закључивања уговора је изградња енергетских објеката на територији нашег града, односно стварање услова да се потрошачи природног гаса прикључе на дистрибутивни гасни систем и користе природан гас.

Сви знате да је гас чист енергент и штити животну средину и овим уговором ће се побољшати услови свим грађанима на територији града Лесковца који ће у будућности користе овај енергент.“

Директор ЈП Србијагас Душан Бајатовић је казао да ће у наредне 3 до наредних 5 година у потпуности бити извршена гасификација Лесковца:

„Поделио сам ово у два дела зато што ће прво бити извршена гасификација индустријских зона, али ниједно село, ни засеок неће бити запостављени. Свако ко буде желео да се прикључи на потрошњу природног гаса моћи ће то да учини. Остало је да се уради још 60 километара високог притиска, још 1200 километара што средњег, што ниског притиска, и остало је негде око 16 мерно регулационих станица. Инвестиција је врло вредна, око 50 милиона евра, и биће финансирана на период од 10 до 12 година у сарадњи са стратешким партнером.

Честитам градоначелнику Цветановићу, Градском већу и свим одборницима, грађанима Лесковцаово је врло важна ствар. Југ је важан Србији и морамо да га заштити и економски, а ово није само економско, већ и еколошко питање и пружа различите развојне могућности.“

Директор Бајатовић је данас подсетио да је уговор за радове имао Југоросгаз, али да та компанија није у могућности да заврши гасификацију и да ће урадити још 8 километара  колико су уговорили. Те да надаље све преузима Србијагас.
Нагласио је да обавеза извођача подразумева да се постави 4500 прикључака, да може бити 10 и 15 хиљада уколико буде захтева од стране домаћинстава и да ће цена прикључка бити 780 евра са ПДВ-ом у динарима, на три године фиксно, кроз текући рачун.

Поделите