Велики сабор у част Николи Скобаљићу

Данас је у порти цркве Светог Јована Крститеља у Вучју одржан сабор у част Николи Скобаљићу. Манифестацијa је и ове године окупила велики број посетилаца, становника Вучја, околине и Лесковчана који су уживали у наступу Милана Додеровића, свештеника и гуслара, тектовима које су говориле глумице Народног позоришта, а који су приказали живот Скобаљића од рођења до погибије, витешким борбама, надметању у традиционалним средњевековним дисциплинама, итложби, етно поставци и изложби дела Бате Анђелковића.

Скупу је присуствовало свештенство, представници иституција културе и ТОЛ-а, градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић.

„Никола Скобаљић је српску војску повео у оно што ће бити последња победа Срба над Турцима. Никола и његови војници, наши преци, показали су свој слободарски дух и жељу за слободом одбивши понуду да се вољно потчине војној сили моћне Османске државе.  Надахнути идејом да бране своја огњишта и породице, српски војници су до ногу потукли Турке и натерали их у бег. Вест о неочекиваној победи српске војске дошла је до самог султана, чувеног Мехмеда II познатог као Освајач. Увидеши храброст и спремност наших предака на највећу жртву за слободу, султан је стао на чело многобројне војске и лично је повео на Лесковац и Николу.

У неравноправној бици, између слободе и силе, сила је однела превагу, али је захваљујући јунаштву Николе и његових Лесковчана идеја слободе опстала је да храни наш народ.“

Градоначелник је данас истакао да ће град у знак чувања сећања на овог војводу уредити видиковац Соколица у близини утврђења Николе Скобаљића – Скобаљић града, са којег се пружа поглед на предивни кањон Вучјанке, а самом сабору је претходио излет до Скобаљић града. Захвалио се свима који су увеличали сабор и организаторима.

Данас је говорио и месни парох, прота Братислав Мијалковић:

„Данас се по божјем благослову окуписмо да увеличамо овај наш велили догађај. Са нама је данас и наш градоначелник, он нашем целом граду и црквама помаже. Има доста цркава које треба обнављати, одржавати и чувати, а он толико храбрости и воље има, труди се и обилази све цркве, које колико може помаже и обнавља.

Данас сам хтео да се свима захвалим на овом скупу који бисмо волели да постане традиција. Поздрављам вас у име нашег епископа и преносим његово благослов на вас. Да дух свети сиђе на нас, да нам да здравља, братску слогу, љубав, да братски живимо и да се слажемо.

Поменули смо градоначелнику, и он се сложио, да овде подигнемо споменик Николи Скобаљићу, да то остане за будућа поколења.

Нека је срећан и благословен овај скуп, и нека овај драгуљ, ова црква, што више побожи и умножи овај народ, да скупи и једини, Да се народ овде венчава и крштава.“

Поделите