Успех женског вокалног ансамбла СТАРС

Чланице женског вокалног ансамбла СТАРС са диригентом др Јеленом Цветковић Црвеницом управо су се вратиле са 11. Међународног такмичења хорова свих категорија који је одржан у Паралији – Грчка од 18. до 23. септембра, и донеле злато у својој категорији.

Овај величанствен успех младог ансамбла остварен је у конкуренцији 25 ансамбала, од којих већина долази са универзитета и музичких академија у Мађарској, Естонији, Румунији и Македонији. Остали учесници били су из Израела, Молдавије,Литваније, Чешке, Словачке, Косова, БиХ и Бугарске.

Женски вокални ансамбл СТАРС настао је 2021. године на иницијативу девојака које су имале јаку жељу да након низа година проведених у Градском дечјем хору „Звездице“ наставе да уживају у извођењу класичног хорског репертоара.  Овај ансамбл  одавно представља квалитативно мерило за хорско певање у Србији, са циљем развоја и унапређења културно-уметничког стваралаштва међу најмлађом популацијом упркос свим друштвеним и економским приликама. Хор изводи широк спектар репертоара, негујући традиционалну српску музику, која је део шире балканске традиције, са својим препознатљивим звуком и карактеристикама, али истовремено негујући музику популарних жанрова.

Ове девојке су наступале пред публиком у земљи и иностранству, у земљама попут Македоније, Словеније, Босне, Црне Горе, Немачке, Италије, Бугарске, Француске, Словачке, Чешке, Пољске, Аустрије, Румуније и Мађарске. Најновији успеси ансамбла везани су за учешће на међународном фестивалу ВОКС МУНДИ – Подизање мултикултуралне свести младих кроз музику у Темишвару – Румунија (2022), као и наступ на свечаном отварању 7. Међународног хорског фестивала у Херцег Новом – Црна Гора (2022), затим концерт на 13. фестивалу  ЛЕДАМУС и концерт поводом 20 година од оснивања Дечјег хора „Звездице“ у Народном позоришту у Лесковцу (2022). Најновије и до сада најбогатије искуство је учешће по позиву на Европском фестивалу омладинских хорова у Базелу – Швајцарска (ЕЈЦФ 2023).

Хор је два пута награђиван највишим признањем града Лесковца за изузетан допринос у области културе.

Поделите