Седми јавни час стрипа ове године одржан у школи Васа Пелагић

Школа стрипа „Никола Митровић – Кокан“ је наставила са организованњем јавног часа стрипа. Ова пракса, која постаје традиција, започета је 2014. године, и са две године паузе због пандемије, укупно је одржано седам јавних часова.

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је у друштву сарадника посетио учеснике јавног часа стрипа који се одржава у школи Васа Пелагић и том приликом рекао:

„Лесковац је град познат по успесима у деветој уметности широм света и осим бројних признања, овог данашњег дешавања, важно је поменути и Балканску смотру младих стрип аутора која сваке године обара рекорде по броју посетилаца који долазе и са најудаљенијих континената.
Час стрипа се ради у два дела. Прошле недеље организован је у школама Светозар Марковић, Јосиф Костић, Коста Стаменовић, Вожд Карађорђе, Вук Караџић, где је било око 1300 ученика. А данас се овде, у дворишту окупило око 300 ученика, што значи да је ове године час стрипа похађало 1600 ученика основних школа и то је највећи број учесника до сада.“

Градоначелник се осврнуо и на улагања у објекат школе Васа Пелагић и нагласио да је у енергетску ефикасност, уређење спортског терена, постављање ограде, замене котлова за грејање, санацију тоалета и паркета у фискултурној сали, уложено је 33,7 милиона динара. Подсетио је да је пре 15-ак година школски објекат био руинииран, са старим прозорима, огромним рупама и игралиштем које је личило на пољану, те да је сада све уређено и да су срушени стари објекати око школе.

Захвалио се ученицима који су га дочекали аплаузом, направили бројне фотографије и тражили градоначелников потпис у свескама.  

Марко Стојановић, професор енглеског језика и предавач школе стрипа кoja масовни час цртања организује седми пут по реду, захвалио се на лепим речима градоначелнику и казао:

„Час стрипа организујемо у два дела зато што је немогуће да се одједном окупи велики број деце. Захваљујем се директорима свих школа које су учествовале, као и мојим колегама из школе стрипа, јер без њихове помоћи школа не би могли да децу уводимо у тајне стрипа.“

Директор школе Васа Пелагић Александар Цинцар Јанковић се захвалио што се данас у њиховој школи ради промоција стрипа и што се тиме ова уметност чува од заборава: „Ово је изузетан начин да се стрип сачува од заборава и дивна акција да се деца уведу у тај свет.“

Поделите