Обнављање спомен-куће Косте Стаменковића

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић обишао је данас са својим сарадницима спомен-кућу Косте Стаменковића, на којој су изведени конзерваторско-рестаураторски радови на унутрашњости, спољашњости и огради, вредни 2,3 милиона динара.

Градоначелник Цветановић је истакао да је месец септембар у Лесковцу био у знаку културе.

„Имали смо 16. Лајф у организацији Лесковачког културног центра, који је на најбољи могући начин презентовао не само Лесковац, већ и читаву Србију и регион. Имали смо нову представу Народног позоришта, уређивање Библиотеке и потпуно нове поставке у њој. Ово је трећи пут да посећујемо Народни музеј у току септембра. Посетили смо кућу Боре Пиксле на којој се ради санација крова, затим нову изложбу нумизматике. Са санацијом куће народног хероја Косте Стаменковића почели смо пре неколико година. Средили смо кров и заменили столарију инвестицијом од 5,8 милиона динара, а ове године изведени су радови на унутрашњости вреди 2,3 милиона динара – укупно 8,1 милиона. Ова кућа је годинама стајала у лошем стању као споменик и успели смо да доста тога урадимо. Задовољство ми је да смо успели да очувамо традицију, да је сачувамо од заборава за следеће генерације, да могу да уче о својој историји и времену народно-ослободилачког рата“, истакао је и захвалио се директору Музеја Небојши Димитријевићу и његовом тиму што напорно раде на очувању идентитета и културе града Лесковца.

Небојша Димитријевић, директор лесковачког Народног музеја, истакао је да је спомен-кућа Косте Стаменковића веома важан објекат за град Лесковац, што због архитектуре, што због саме културно-историјске вредности.

„Она је 1950. године проглашена за културно добро Републике Србије, а 1975. дата је на управљање Музеју. Све до сада, скоро 50 година, није било неких већих улагања, а у последње три године реновирана је од темеља до крова. Сада су се створили услови да кроз годину-две вратимо поставку која је била унутар куће и поново је отворимо за посетиоце. Коста Стаменковић учествовао је у оснивању ФК Дубочица, у раду КУД-а Абрашевић, покретао је организоване штрајкове који су успевали да радницима омогуће боље услове рада и умногоме је учествовао у обликовању друштевно-политичког живота у Лесковцу између два светска рата“, навео је. Додао је да је остало да се подигне зид иза куће како би се плац физички одвојио од суседног и да се у радионици уради завршни премаз пода да би то био исти онај под од набијене земље из прошлости. Ту ће бити враћена салерска радионица Косте Стаменковића, оригинална радионица из тог периода.

Поделите