Деценија активног спровођења викенд акција чишћења и уређења јавних површина и уклањања дивљих депонија

Данас се навршило 10 година од како је на иницијативу градоначелника Лесковца др сци. мед. Горана Цветановића започета добра пракса – викенд акција уређења и чишћења јавних површина и уклањања дивљих депонија.

За десет година преданог рада уређено је преко 600 локација (неке су чишћене више пута). Уклоњено је преко 9500 тона отпада, а овакве викенд акције су се спроводиле 728 дана, поред редовног и свакодневног уређења и чишћења града. Акције организују Одељење за заштиту животне средине, ЈКП Комуналац, ЈКП Грделица, у сарадњи са Одељењем комуналне милиције и компанијом ПВВ.

Данас је тим поводом одржана акција у насељу Анчики, уређивао се простор око терена за мале спортове и обележавао терен, уклањао комунални отпад, сређивао мобилијар, фарбао, садиле су се саднице брезе и велики допринос су, поред надлежних органа, дали и бројни мештани овог краја.

Градоначелник Цветановић је истакао да је у претходних десет година уложено много напорног рада и енергије, заједничког труда Одељења за заштиту животне средине и комуналне милиције, компаније ПВВ, ЈКП Комуналац и ЈКП Грделица.

„Сви су они уложили много труда, а град Лесковац много новца, да сваке суботе и недеље свих ових десет година спроводимо ове акције у пуном капацитету. Када смо почели с овим акцијом, многи су мислили да ће она бити кратког даха, али упорни смо и заиста сам задовољан успехом који смо постигли, али и тужан што нисмо успели да очистимо све депоније, што значи да морамо да наставимо још јачим интензитетом“. Захвалио се свим шефовима Одељења за заштиту животне средине који су у претходних десет година дали допринос овој акцији –  Жарку Богатиновићу, Бобани Стошић, Слађану Ђикићу и Јелени Трајковић, истакао да су сви они део тима, на истом задатку, са заједничким циљем – да истим интензитетом наставе да дижу ниво свести међу суграђанима колико је важно да се чува животна средина. Истакао је и да је казнена политика када је заштита животне средине у питању блага и да у Лесковцу има само седам комуналних милицајаца, недовољно да се покрије цела територија града

„Наша је обавеза да упозоравамо грађане када видимо да нарушавају животну средину. Не да окренемо главу на другу страну, него да их замолимо, упозоримо и укажемо да они својим понашањем угрожавају животну средину и да је много теже очистити оно што сами упрљамо“.

Марија Рајковић, помоћник градоначелника Лесковца, казала је тада:

„Да бисмо планету, природу и сва њена богатства сачували за генерације које долазе, морамо посвећено радити. Заштита животне средине је комплексан и тежак процес у којем мора учествовати сваки појединац. Свако од нас мора у своју свест и понашање усадити навике које подразумевају да се изгужвани папирић не баци на улицу, да се смеће одлаже на предвиђеним местима, да се искључују славине, гасе светла која нам нису потребна… Много је начина, и сваки овај мали корак, удружено, представља точак снаге којим ће се покренути добра пракса,“ – и додала да ће данас бити засађено 10 бреза, симболично, по једна за сваку годину преданог и напорног рада на очувању и заштити животне средине.

Мила Петковић, ученица ОШ „Јосиф Костић“ из Анчикија, замолила је градоначелника да строго забрани да се на игралишту баца смеће и стакло, јер се она ту игра са својим другарима и захвалила му се што је организовао ову акцију чишћења.

Жарко Богатиновић, који је био на челу Одељења за заштиту животне средине у време када се почело са акцијама уклањања дивљих депонија и уређења јавних површина, присетио се да је прва оваква акција волонтерског типа пре десет година организована у северном делу града, у Међи.

„У почетку је људима било чудно зашто ми то радимо. Депонија је била на путу до школе, деца су била у ризику да се не повреде. Та наша акција изазвала је позитивну реакцију и тако смо почели да из недељу у недељу, ево пуних десет година, радимо на чишћењу дивљих депонија. Њих ће бити док год се свест људи не промени. За наш рад је карактеристичан волонтеризам мештана у месним заједницама у којима се спроводи акција, као што су се сада окупили у Анчикију. Хвала свима, а нарочито градоначелнику, који је зачетник ове акције“, закључио је.

Бобана Стошић из Одељења за заштиту животне средине, истакла је да је најпоноснија што су неке очишћење површине сада претворене у дечја игралишта, површине за одмор и рекреацију, попут неких површина поред реке које су сада шеталишта, игралиште на улазу у град код Синковца је такође некада било депонија. Истакла је да се на неким од површина које су некада биле под депонијом сада узгајају пољопривредне културе. Подвукла је и да је лесковачка локална самоуправа била пионир у овој активности и да су многи други градови и општине од Лесковца преузели тај модел и сада се такве акције спроводе широм Србије, чак их и ресорно министарство организује.

Шеф Одељења за заштиту животне средине Јелена Трајковић захвалила се градоначелнику и локалној самоуправи на подршци коју пружају Одељењу приликом свих викенд акција. Она је апеловала на грађане да озбиљно схвате проблем који друштво има са великом количином смећа које несавесно одлаже на местима која нису за то предвиђена. Замолила је грађане да чувају животну средину и површине које се очисте током оваквих акција, како би касније на њима могле да се засаде саднице. Најавила је да Одељење за заштиту животне средине има у плану да у наредном периоду подели саднице четинара и лишћара месним заједницима.  

Директор ПВВ у Лесковцу Србољуб Нисић је такође говорио и рекао да је прва акција оваквог типа била одржана на подручју месне заједнице Међа, да се даље кренуло у улици Солунског ратника преко пута улице Симе Погачаревића. Он је додао да је ПВВ несебично узео учешће у овој акцији, да му је драго што је ово јединствена акција на територији Србије и да се нада да ће бити ограничена временски јер се подиже свест и мање је отпада на локацијама које се чисте, да је поносан на учешће ПВВ-а у овој акцији.

Владимир Синадиновић, директор ЈКП Комуналац, казао је да се током трајање ове акције она надограђивала, да је укључен и волонтеризам с циљем да се појача свест о заштити животне средине, обнављала се механизација јавно комуналних предузећа, делио се пропагандни материјал, а новина која ће ускоро бити уведена јесте апликација за моблине телефоне којом ће суграђани моћи да, када угледају комунални проблем који се односи на пословање ЈКП Комуналац, моћи ће да усликају и пошаљу одговорном лицу у предузећу, како би предузеће у најкраћем могућем року реаговало и решило проблем.

Братислав Цветковић, директор ЈКП Грделица, рекао је да му је драго што је ово предузеће део тима који ради на уређењу и заштити животне средине и апеловао на све грађане да се појача свест о очувању животне средине, док ће ово предузеће наставити да буде активни партнер у сарадњи са свим осталим надлежним органима.

Шеф Одељења комуналне милиције Дејан Станковић, рекао је да од почетка трајања ових акција комунална милиција контролише уређење јавних површина, да су они репресивни орган и упозорио грађане да се придржавају одлука о комуналном реду на одржавању чистоће на јавним површинама и да не бацају и не одлажу смеће тамо где за то није место. Он је истакао да је циљ да се појача и пробуди свест код грађана, а не писање све већих броја казни.

Поделите