Амбасадор Словеније Дамјан Бергант данас у Лесковцу. Присуствовао отварању изложбе нумизматике у Народном музеју

Његова екселенција Дамјан Бергант, амбасадор Републике Словеније у Србији, борави данас у Лесковцу. За њега је у Свечаној сали града Лесковца уприличен пријем, а након тога је посетио лесковачки Народни музеј, где је данас отворена изложба старог новца, и састао се са представницима Друштва Словенаца у Лесковцу.

На пријему у седишту града, градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић пожелео је амбасадору Берганту добродошлицу и истакао да је град Лесковац посвећен стварању и јачању добрих односа са земљама региона, Европе и читавог света. У прилог томе говоре и честе посете и стални контакти са амбасадорима бројних земаља.

„Словенију и Србију везује богата заједничка прошлост и изузетна сарадња на политичком, привредном, туристичком, културном плану. Удела у тој сарадњи има и наш град. Један од првих градова са којима је Лесковац потписао споразум о братимљењу је управо град у Словенији – Ново Место. Надам се да ће из ове посете проистећи бројне могућности за даљим повезивањем наших држава и народа, желим Вам пријатан боравак у Лесковцу и захваљујем на посети“.

Његова екселенција Дамјан Бергант истакао је да му је част и задовољство што се налази у Лесковцу, захвалио се градоначелнику на пријему и истакао да верује да ово неће бити његова једина посета Лесковцу.

„Овде у Лесковцу постоји удружење Словенаца и то је један од разлога моје данашње посете. Желимо да видимо како Словенци и њихови потомци живе у Лесковцу, али сам желео и да са градоначелником поразговарам о односима Лесковца и Словеније. Градоначелник је поменуо да је Лесковац град побратим са Новим Местом, а трудућемо се да убудуће мало ојачамо те односе, а можда ћемо пронаћи и неки други град у Словенији који ће успоставити сарадњу са Лесковцем. Постоји и могућност да нека од словеначких компанија у будућности инвестира на подручју Лесковца, али и да се пронађе неки пројекат где би Словенија преко развојне помоћи могла да подржи град који је у развоју, на било ком подручју, а поготово, рецимо, на подручју зелене индустрије, где је Словенија веома јака“, закључио је.

Срђан Митић, председник Удружења Словенаца Јабланичког округа, нагласио је да је то удружење регистровано 2009. године и да броји 76 чланова. Истакао је да оно сваке друге недеље организује бесплатне часове словеначког језика у Омладинском клубу и захвалио се градоначелнику и локалној самоуправи што су им те просторије на располагању од 2017. године, јер пре тога нису имали простор за своје активности.

Саша Вербич, председник Националног савета словеначке националне мањине, истакао је да је то кровна организација за целу словеначку националну заједницу која живи у Србији, а она се простире од Суботице до Лесковца. Подсетио је да су Срби и Словенци провели 70 година у заједничкој држави.

„Сви ти људи који сада живе овде су потомци Словенаца који су се доселили у ове крајеве углавном због индустрије, посла или због школовања. Захвални смо Влади Србије што подржава наш рад и финансира пројекте, а ми преко Националног савета помажемо локалне заједнице и финансирамо пројекте из културе. На тај начин желимо да одржимо везу између Србије и Словеније“.

Након пријема код градоначелника Цветановића, амбасадор Бергант и председник словеначког Националног савета Вербич посетили су лесковачки Народни музеј, где је данас представљена изложба старог новца, од античких времена до савременог доба. Поставку под називом Нумизматика приредио је Народни музеј у Лесковцу и она  обухвата више од 8000 предмета и говори о више од 8000 година историје лесковачког краја.

На отварању изложбе, градоначелник Цветановић је истакао:

„У овој поставци могуће је видети српски и југословенски новац од самих почетака штампања српског папирног новца, па да 1996. године. На мотивима који се смењују могуће је пратити историју српског народа, његову борбу за независност, али и утапање у пансловенску државу Југославију.

Поред српског и југословенског новца, у овој поставци могуће је видети и османски ковани и папирни новац од 17. до 20. века, из периода 12 султана. Посебно је интересантна мала али вредна збирка холандских лављих долара из 17. века, који су почетком тог века представљали једну од светских валута које су се користиле од тадашњих холандских колонија у Америци па све до оних на Далеком истоку. Њихов назив на холандском језику ДАЛЕР кумовао је имену најпознатије светске монете, америчком долару. Управо овакви налази потврђују историјске записе из 17. века, који говоре о надалеко чувеном лесковачком вашару, познатијем као лесковачки панађур, који је окупљао трговце из свих делова Османског царства и суседних држава, али и путописце из Европе који су посећивали наш град и писали о њему. Ово је време када су Лесковчани вештину трговања учили од најбољих трговаца на свету, Дубровчана, Цинцара, Грка, тако да је каснији економски развитак нашег града који су започели лесковачки трговци последица вековних традиција на нашем простору“, закључио је и додао да је поставка реализована средствима Града у вредности од 750.000 динара, али да је њена права вредност у целини коју приказује и у историјским лекцијама које посетиоци Музеја могу научити разгледајући је. Подсетио је и на чињеницу да је лесковачки Народни музеј четири пута проглашаван за најбољи у Србији и похвалио све запослене, на челу са директором Димитријевићем, за велики рад и труд који улажу да такава признања Музеј заслужује и убудуће.

Директор Музеја Небојша Димитријевић истакао је да се паралелно ради на санацији музејских објеката, као и на обнављању музејских садржаја како би увек био актуелан, а то је једино могуће захваљујући средствима које Град Лесковац издваја и даје Музеју за његове програме, садржаје и инвестиционо одржавање музејских зграда.

„Ова изложба нумизматике говори о животу, о културно-историјским приликама на овом подручју и о Лесковцу као важном економском центру, нарочито у 17. веку, али и касније, између два светска рата. Данас у Музеју почињу и Дани европске баштине, већ смо кренули са радионицама. Од почетка школске године Музеј је посетило више од 800 ученика основних и средњих школа. Ове године смо преко Министарства културе добили седам пројеката, у вредности од преко три милиона динара, а у сарањи са Бибиолетком, поклонили смо више од 8000 књига институцијама, школама у Србији и у нашој јужној покрајини, тако да тежимо да будемо и друштвено корисни и на услузи свим нашим посетиоцима“, истакао је директор Димитријевић, који је упознао амбасадора и са сталном поставком Музеја. Амбасадор Бергант је подвукао да је културна баштина Србије део културе баштине Европе и обрнуто и казао да је у нумизматичкој збирци коју је имао прилике да види садржана и баштина његове државе, као део некадашње заједничке државе. Похвалио је и чињеницу да је лесковачки музеј своје садржаје прилагодио и особама са инвалидитетом, глувим, слепим и слабовидим особама, и истакао да је веома важно размишљати и о њима.

Поделите