На затварању 16. ЛИФФЕ уручене награде најбољима

Свечаном церемонијом доделе награда и приказивањем филма ,,Ескорт’’ синоћ је завршено 16. издање Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије ЛИФФЕ. Фестивал је одржан од 14. до 19. септембра на више локација у Лесковцу, на којима је приказано више од 50 филмова, уз бројне пратеће програма.

Фестивал је на самом крају свечане церемоније затворио Дарко Бајић, уметнички директор фестивала који је рекао да је ова година била веома напорна јер се много радило да би се на ЛИФФЕ приказали најквалитетнији филмови из региона и света и поручио свима да долазе у биоскоп, да доживљавају живот сваког тренутка, да уживају у Лесковцу, прелепом граду и да уживају у добрим филмовима.

„Укључили су се и млади аутори који су нам много помогли да овај фестивал буде још значајнији, још комплекснији  и бољи. Ове године је у овом граду било преко 40 редитеља и оно што је јако важно јесте да у неком времену вируса и ратова, овде редитељи из читавог региона разговарају и причају о једном заједничком циљу, о једном заједничком сну, а то је филм“.

Гран При ,,Живојин Жика Павловић’’ припао је редитељу Јурају Леротићу за режију филма ,,Сигурно мјесто’’ коју је у име градоначелника Лесковца др сци. мед. Горана Цветановића уручила заменица др Лидија Димитријевић Огњену Свиличићу, селектору, који је преузео поменуту награду.

Друга награда за режију ,,Живојин Жика Павловић’’ додељена је Пјеру Жалици за режију филма ,,Празник рада’’, док је трећа отишла у руке редитељки Нини Огњановић за филм ,,Овуда ће проћи пут’’. 

Награда за најбољу мушку улогу додељена је Горану Марковићу за улогу у филму ,,Сигурно мјесто’’, док је награда за најбољу женску улогу припала глумици Марији Шкаричић за улогу у филму ,,Трагови’’.

Ове године, на фестивалу је установљена нова категорија ,,Дивљи филм’’ и награда која носи име по легендарном редитељу Душану Макавејеву која је додељена

Шону Прајсу Вилијамсу за режију филма ,,Слатки исток’’. Специјална награда жирија за сценарио додељена је филму ,,Техеранске приче’’ редитељског двојца Алиреза Кхатами и Али Асгари, док је специјалну похвалу добио филм ,,Лице медузе’’ редитељке Мелисе Либентал.

Награда Асоцијације филмских фестивала Србије за најбољу режију српског филма додељена је Душану Зорићу и Матији Глушчевићу за филм ,,Да ли сте видели ову жену’’, док је АФИФС награду за најбољу режију филма српске мањинске копродукције доделио Јосипу Жувану за режију филма ,,Гарбура’’.

ЛИФФЕ награда фестивала за најгледанији филм на културном простору Југославије отишла је Луки Михаиловићу за режију филма ,,Индиго кристал’’ који је отворио овогодишње издање фестивала.

У категорији студентског филма, Гранд При ,,Радомир Бајо Шарановић” за најуспешнијег младог редитеља освојио је Бојан Радановић са Академије драмских умјетности у Загребу, за режију филма ,,Фендер’’. Друга награда припала је Ђорђу Петровићу са Факултета драмских уметности у Београду за режију филма ,,Мамут’’, а трећу награда освојила је Тина Величковић са Факултета драмских уметности у Скопју за режију филма ,,Тага’’, односно ,,Туга’’.

Поделите