Уређује се кров Градске куће

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је данас са сарадницима обишао радове на уређењу кровне конструкције куће Боре Димитријевића – Пиксле.

Градоначелник Цветаноић је том приликом рекао:

„Постоји више од сто педесет година и представља изразит пример куће балканског стила. Изграђена је у другој половини 19. века и припадала је угледној породици Димитријевић, судији Атанасију, а касније и његовом сину Бори, оснивачу аматерског позоришта у Лесковцу, касније стрељаног од стране окупатора 1942. године. Решењем Завода за заштиту споменика културе 1948. године Градска кућа стављена је под заштиту државе и у овој згради је 1948. године отворен први музеј у Лесковцу.

Последњих година, услед јачих падавина долазило је до прокишњавања крова и примећено је да су влажни зидови куће, чиме се угрожава цео објекат и јединствени намештај и предмети у поставци унутар саме куће. Радови предвиђени пројектом обухватају санацију крова, и извршено је президавање и санација постојећих димњака.

Улагањем града Лесковца од 3.751.104 динара биће заштићена једна од само две оригналне зграде балканског стила у Лесковцу,“ – и додао да упоредо са овим радовима Народни музеј Лесковац изводи и радове на уређењу спомен куће Косте Стаменковића са улагањем Града од 2,3 милиона динара.

Директор Народног музеја Небојша Димитријевић се захвалио градоначелнику на посети и рекао:

„Ово је једна велика ствар за наш град, вршене су реновације, али никада у овом обиму. Треба имати на уму да музеј има 4 зграде, да има велики археолошки локалитет и да су те зграде заједно старе 500 година и да свака од њих тражи неко улагање како би преживела до следеће сезоне, тако да смо се одлучили да због прокишњавања, решимо проблем крова и да касније кренемо са санацијом целе куће. Оно што је битно јесте да три од пет објеката у једној сезони уређујемо  – поред Градске куће, да оградимо Царичин град, да ставимо камере и да у потпуности средимо кућу Косте Стаменковића.“

Поделите