Одржана манифестација Дани паприке у Доњој Локошници, 17. по реду

Данас је у Доњој Локошници одржана 17. по реду манифестација Дани паприке. Ово село, чувено по аутохтоној сорти паприке козји рог, која успева само на његовом плодном тлу, не престаје да привлачи пажњу како домаће, тако и светске јавности, па су се прилози о његовој јединствености емитовали чак и на каналу Национална герографија.

На отварању овогодишње манифестације обратио се градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић, и том приликом истакао да су на манифестацију ове године дошли гости из Чикага и подсетио да је претпрошле године Данима паприке присуствовала Тања Бошковић.

„Као и сваке године, септембра месеца, аутентична декорација, на хиљаде нанизаних паприка, даје посебну драж овом месту. Чувено Црвено село привлачи пажњу како домаће тако и светске јавности, слика и реч о њему проноси се широм света. Све то захваљујући нашем аутентичном козјем рогу, паприци која успева само овде и нигде другде, па је Доња Локошница, у којој се произведе око 60.000 тона ове аутохтоне паприке, понела епитет светске престонице црвене паприке.

Манифестације попут данашње, посвећене некој врсти воћа или поврћа, имају за циљ да промовишу пољопривредну производњу Лесковца и околних села, те да нас увек подсећају да будемо поносни што смо крај успешних пољопривредника и да чувамо оно што нам је богата природа дала. Подсетићу вас да је овогодишњи буџет за пољопривреду 138,7 милиона динара, од којих се 66,5 милиона издваја за субвенције“, навео је и додао да је Земљорадничка задруга Локошнички козји рог ове године конкурисала за субвенције за заптиту географског порекла производа, паприке козји рог,  за шта ће из буџета града бити обезбеђено око милион и сто хиљада динара.  

Након одржане манифестације, градоначелник Цветановић и његови сарадници обишли су пољопривредно газдинство породице Коцић, која се одувек бави пољопривредом – производе паприку, парадајз, краставац, кромпир, купус, а своје производе дистрибуирају за извоз или даљу прераду.

Градоначелник Цветановић је тада истакао да се лесковачка привреда у великој мери ослања на пољопривреду:

„Лесковац је крај који се може похвалити великим бројем пољопривредних произвођача. Повртара, воћара, пчелара, виноградара, сточара. Драго ми је што смо данас искористили ову нашу важну манифестацију – Дане паприке, 17. по реду, бећ наредне године обележиће се пунолетвство манифестације, да посетимо и ваше домаћинство. Успели сте да на паметан начин организујете производњу и пласман и драго ми је што сте корисници наших градских, али и републичких субвенција“, закључио је и додао да су модернизовали производњу уз савремену сушару.

У име газдинства обратио се Бобан Коцић и казао да се пољопривредом баве целог живота, да се четири генерације баве тим послом. Додао да се паприка гаји на површини хектар и 16 ари и да имају пластенике у којима гаје парадајз и краставац.

Обратио се и председник МЗ Доња Локошница Милан Стојановић и рекао да се манифестација приређује у част паприке козји рог која се једино гаји у Локошници на специфичан начин и ниже се, те да се у том крају гаји на око 100 хектара. Говорећи о селу додао је да нема великих миграција и да има око 250 домаћинстава.

Пре манифестације Дани паприке, градоначелник Лесковца Цветановић се састао са Дејаном Вуксановићем и Сашом Милованчевићем, повратницима из Чикага, као и са председавајућим удружења Врати се кући – Српска мрежа, са којима је разговарао о потенцијалним инвестицијама које би се могле реализовати на територији града Лесковца. Они су имали прилику да присуствују Данима паприке и упознају се са овом аутентичном традиционалном манифестацијом посвећеном чувеној локошничкој паприци.

Градоначелник Цветановић је са сарадницима, након данашњих дешавања, обишао и газдинство породице Станковић, Драгана и Оливере, који се већ 30 година баве цвећарством.

Они производе и продају разноврсно цвеће, тј. расад сезонског цвећа, у објектима на 700 метара квадратних са грејањем.

Поделите