Три године у Лесковцу мере се са више хиљада награђених младих талената, километрима нових путева, новим радним местима…

„Навршило се три године откако смо мој тим и ја добили поверење грађана да руководимо Лесковцем. Овај мандат започео је у години када је планетом Земљом завладала корона и све је било много теже реализовати, али ми никада нисмо бежали од баријера и препрека. Увек смо се трудили да их уклањамо и да радимо у интересу  наших уважених суграђана. Када се посматра све учињено, и нешто што смо вероватно пропустили, трудимо се да сагледамо и артикулишемо све потребе наших суграђана, да одредимо приоритете и поставимо још више циљеве за унапређење квалитета живота у нашем дивном граду.“

Овим речима је градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић започео своје данашње излагање у којем је представио пројекте и инвестиције реализоване у периоду од претходне три године, говорио о плановима за даљи рад и осврнуо се на руковођење градом и критике опозиције. Захвалио се грађанима на датом поверењу и истакао да три године нису дуг период попут три деценије, или три столећа, али да су претходне три годи рада у Лесковцу, односно 1095 дана, оставиле печат и траг, да је период довољан да се промене виде набоље и да се град попео неколико степеника ка воишем нивоу.

На почетку представљања овог периода градоначелник Цветановић је најпре подсетио на недавну посету председника Републике Србије Алеклсандра Вучића и председника Републике Српске Милорада Додика када су са званичницима Владе, фудбалским легендама попут Драгана Стојковића Пиксија, Драгана Џајића, са Лесковчанином Братиславом Живковићем, обишли новоизграђени стадион Дубочица и нагласио да је председник Вучић тада Лесковац окарактериосао као град који је направио највећи помак у управљању јавним финансијама и да је међу најбољим локалним самоуправама у Србији.

Подсетио је да је у овом мандату у центру Лесковца изграђен трг који је у сваког дана испуњен великим бројем људи, како млађих тако и старијих и казао да је трг драгуљ града.

Наставио је са представљањем саобраћајница које су реконструисане и изграђене у протекле три године. Реч је о више од 40 улица и путева, како у граду, тако у селима за које је издвојена сума од милијарду и 400 милиона динара.

„Подсетићу вас на једну од најлепших улица у граду, Булевар Николе Пашића где је уложено 320 милиона динара, а сетите се да је улаз у наш град био кванташка пијаца и један од најружнијих делова-. Уредили смо и пут између Лесковца до суседне општине Лебане са 176,6 милиона, а претходно је завршен пут од Лесковца до Власотинца. При крају је и уређење пута до Вучја вредно 400 милиона динара. Радови на преосталој деоници код Стројковца су почели почетком августа. А као што је председник Вучић најавио приликом посете очкује се и уређење пута од Лесковца ка Бојнику где треба да буде иложено 190 милиона, а покушаћемо и да издејствујемо уређење кружне раскрснице код зграде Три шешира са још 50 милиона динара.“

И о овом изглагању градоначелник Цветановић се дотакао здравства, једног од основних стубова друштва и рекао да ће кроз реконструкцију у главни објекат  лесковачке болнице бити уложено 45 милиона евра, те да ће поред апаратуре у вредности од милион и 600 хиљада евра до краја године, како је председник Вучић приликом обиласка стадиона најавио, у Лесковац стићи два нова мамографа, један за Дом здравља, један за болницу, као и магнетна резонанца.

Са освртом на комуналну инфраструктуру, градоначелник је нагласио да је изграђено преко 15 хиљада метара водоводне мреже са 160 милиона динара, и посебно нагласио доводни цевовод и резервоар за воду у Печењевцу у вредности од 38,4 милиона динара. Подсетио је и на улагања у механизацију Јавно комуналних предузећа, као и на реконструкцију и деблокаду рачуна месних заједница, наслеђених од претходног руководства.

Док је говорио о унапређењу привредне климе у граду и на чињеницу да су се у последњим годинама у Лесковцу запослиле 7322, у само једној години 2041 особа, и да је стопа запослења 5,6% односно дупло већа од републичког просека, градоначелник се дотакао одласка компаније Џинси из Лесковца

„Када смо преузели одговорност фабрика је имала 20-ак радника, простор је био потпуно неуслован. Први у Србији смо уложили 40 милиона динара и купили имовину Синтетике, од Владе РС смо добили додатни новац и у реконструкцију уложили 195 милиона динара и направили смо одличне услове за рад. Фабрика Џинси је оставила обавезе и према радницима и према граду и према јавним предузећима попут Водовода и ЕПС-а.

Успели смо да у врло кратком временском периоду, односно у року од месец дана, да дође нови инвеститор, италијанска компанија Аунде где ће радити 300 радника, а преузели су и 40 трудница и породиља из турске компаније.“

Након Аундеа градоначелник се дотакао и компаније Еренли која ће запослити 338 радника и која је у погон уложила 16,6 милиона евра те да за почетак рада преостаје прикључење погона на гас и да ће се тај поступак интензивирати почетком наредне недеље.

Градоначелник Цветановић је говорио и на тему младих, али и о пронаталитетним мерама које град Лесковац конастантно спроводи.

„Три године мери се са 1258 младих који су своја имена уписали у историју града као добитници награда за младе таленте, фонда који сам ја формирао, а који су они пре нас, угасили, срећом грађани су нам поново указали поверење и успели смо да обновимо фонд за младе таленте и да младе за само три године наградимо са 37,6 милиона динара, а заслужили су и много више од онога што смо им ми пружили. То је скоро 85 хиљада, тачно 84.720 подељених пакета за наше најстарије и најугроженије суграђане. То је и 3.538 једнократних помоћи за породиље које планирамо да у наредној години повећамо дупло – за запослене од 10 на 20 хиљада динара, док за незапослене планирамо повећање са 20 на 40 хиљада динара – они пре нас су имали прилику да ураде, а нису урадили ништа, поделили смо 2369 ауто-седишта. У три године 2561 родитељ који се пријавио је добио помоћ за набавку уџбеника за први разред основних школа на територији града, у овој години очекујемо још око 1000 захтева… У овом мандату смо покренули још неке погодности за младе и ученике, а то је журка за мале матуранте, и уручење бицикала ученицима генерације, оно што је урадио члан Градског већа Стефан Китановић, увели смо омладинске картице.“

Додао је да 1095 дана, колико износи три године, је број од 3016 пољопривредника који захваљујући улагању од преко 140 милиона динара за субвенције, атарске путеве и комасацију, могу подарити пољопривредне производе и очувати наше село… Ове године, за субвенције захтев је поднео 831 пољопривредник.

Градоначелник Цветановић говорио је и улагањима у образовање и спорт и истакао да су у преко 40 школских објеката унапређени услови за боравак и рад, да је изграђено и уређено 5 спортских терена у оквиру школа, терена у граду и селима са улагањем од 19,5 милиона динара, четири дечја игралишта у центру града, насељима Радничко, Солидарност и Чифлук Мира, 15,5 милиона динара. Говорио је и о новом стадиону, одржаним утакмицама, о утакмици репрезентације 19. новембра.

„Наш труд је усмерен и ка очувању вере, традиције и наших специфичности. Овде ћу поменути храм Светог Симеона Мироточивог у насељу Дубочица, у који је до сада уложено 52 милиона динара, а очекује нас додатно улагање од још око 40 милиона динара. Од те суме, 10,8 милиона динара биће уложено у набавку пет црквених лустера, за пројекат Унутрашње уређење храма Светог Симеона Мироточивог – према уговору који сам потписао у понедељак са епископом нишким господином Арсенијем. И први пут су, највећа национална мањина, ромска национална мањима, добили прву хришћанску ромску цркву, која фантастично изгледа, где имате велики број наших суграђана, био је шатор, неусловно, а сада је модерна црква са свим пратећим садржајима, где треба делимично унутрашње радове завршити.“

И о области културе је градоначелник Цветановић говорио. Он је поменуо све институције културе и разнолика културна дешавања која се организују у нашем граду. Говорио је и о фестивалу Лајф који почиње 14. септембра, о Ледамусу, Роштиљијади, представама и изложбама, о радовима који се изводе на реконструкцији Градске куће и куће Косте Стаменковића.

Протекле три године обележила су и бројна признања Народном музеју, Историјском архиву, Лесковац је на челу са градоначелником Цветановић преузео председавање Сталном конференцијом градова и општина, организацијом НАЛАС, градоначелник, који је по трећи пут у УО НАЛЕД-а, једном је био и члан ИО НАЛЕД-а, боравио је синоћ на Септембарском сусрету на Белом двору, где је преко годину дана изабрана за Најчлана НАЛЕД-а из редова локалних самоуправа. Он је нагласио да овим организацијама које су највеће невладине организације – СКГО И НАЛЕД, председавају два Лесковчанина, градоначелник Цветановић и господин Владислав Цветковић.

„Поред свега овога, по други пут сам изабран за члана Председништва Српског лекарског друштва на нивоу Републике Србије, док неки други не могу ни да постану чланови председништва СЛД-а на нивоу града, а камоли округа, затим по трећи пут за председника Скупштине Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа, где су ми сви чланови поново указали поверење, и где смо обезбедили у мандату од 7 до 9 милиона евра и тај посао радимо добро. Поново сам изабран за председника ФЕКК-а Србије. Велика захвалност што је ова организација у нашем граду одржала маестралну 43. конвенцију где се окупило око 100 учесника из читавог света,“ – додао је он.

Говорећи о Постројењу за пречишћавање отпадних вода , градоначелник је поменуо да је Линија вода изграђена раније, средствима од 10,4 милиона евра, из донације ЕУ, док су у претходне три године комплетно завршени радови на Линији муља (497,4 милиона динара) и на градском колектору (464 милиона динара). Он је подсетио да је изградња колектора започета много раније, али да је у време преузимања руководства за управљање градом, у функцији било свега 10 %, односно око 500 метара. Истакао је и да ће се за почетак радова на реализацијом ОРИО пројекта, који подразумева изградњу канализационе мреже у 16 насељених места, чека одговор холандске владе и да су руководиоци пројекта у сталној комуникацији са надлежним министарством.

„1095 дана за нама, поред свега поменутог, остаће упамћени и по чињеници да Лесковац више није кредитно задужен. Исплатом од 128,7 милиона евра из буџета града Лесковца у целости је исплаћен кредит за финансирање пројеката капиталних инвестиционих расхода, у износу од милион и по евра или 180 милиона динара, узет 26. 7. 2019. године са грејс периодом од 24 месеци и роком отплате до 6. 11. 2026. године. Четири године раније смо исплатили комплетан кредит и на данашњи дан не дугујемо апсолутно никоме“.

Подсетио је да је Лесковац био кредитно задужен од 2006. године до маја текуће године. Он је подвукао да у периоду претходних руководстава у граду није било значајнијих радова, а данас се Лесковац гради, шири, унапређује и редовно измирује све своје обавезе и успео је да врати све дугове и кредите, укључујући и онај за изградњу акумулације Барје, за који је 2021. године задужење било преко 6 милиона евра. Исплаћен је и дуг према ЕПС-у и износу од 192 милиона динара, наслеђен од претходног руководства. Најавио је и да ће до краја године бити регулисане све обавезе према добављачима Апотекарске установе, где је остало да се исплате још четири рате  у износу од 23 милиона динара.

Поменуо је и да град редовно измирује све своје обавезе по питању предвиђених посебним колективним уговорима, којима је предвиђена и помоћ за рођење детета у износу просечне нето зараде у Србији. Изнео је и податак да је у последње три године само на име експропријације и уједа паса луталица из градског буџета исплаћено готово милијарду динара, што је огромно оптерећење за градски буџет, али се и те обавезе редовно измирују и на данашњи дан стање у буџету је 555 милиона динара.

У свом излагању, градоначелник Цветановић се осврнуо и на планове за наредну годину, тј. до завршетка текућег мандата.

„Планирамо да активно наставимо са рехабилитацијом коловоза на градским улицама и општинским путевима, да наставимо са уређењем тротоарских површина у центру Лесковца – на делу Булевара ослобођења код продавнице Ђак и код Широке чаршије, као и на делу улице Јужноморавских бригада код Суве реке.

Планирамо да наставимо са изградњом секундарне водоводне мреже за насеља у северном делу града и поречком крају – у Липовици, Печењевцу, Стројковцу и Белом Потоку, реконструкцију водоводне мреже у улици Норвежанска и због бројних хаварија у улици Омладинских бригада и улици Двадесет и друга у насељу Раде Жунић, санацију водозахватне бране у селу Градиште“.

Највио је и предстојеће инвестиције ЈКП Топлана у котларници Дубочица и Црвена звезда, вредне 188 милиона динара, и извинио се грађанима због раскопавања улица, замолио их за стрпљење и истакао да су све те инвестиције у најбољем интересу свих Лесковчана и да се након изведених радова праве нови тротоари са бехатон плочама.

Говорио је и о пројекту за уређење преосталог дела пијаце у улици Краља Петра, за који је обезбеђен новац и изабран извођач радова, као и о уређењу простора код старе аутобуске станице. Подсетио је да је тај простор био продат једном привреднику, па га је град вратио у свој посед јер га је наменио за парковску површину са тротоарским и бициклистичким стазама и показао слику како ће тај простор излгедати након реализације пројекта. Тиме ће се употпунити комплетан изглед око стадиона и преостаје да се на лицитацији изда простор за изградњу модерног хотела, како би сви они који долазе имали најбоље услове за боравак у Лесковцу.

Најавио је и изградњу четири дечја игралишт –  двва у централном градском градском парку, у насељу Дубочица и парку Девет Југовића,  за које је добијена подршка од Минситарства за бригу о породици и демографију, као и нову врсту помоћи трудницама – рефундирање дела средстава за пренаталне тестове. Поменуо је и да је локална самоуправа ове године прваке обрадовала ранчевима, који се могу користити за излете, рекреативну наставу, екскурзије.

Прошле године смо свим малишанима који полазе у први разред поклонили заштитне прслуке, док смо их ове године обрадовали спортским ранчевима које, између осталог, могу користити и за излете, рекреативне наставе и екскурзије.

Од крупних пројеката који ће обележити наредни период, истакао је реконструкцију Дечјег диспанзера, коју ће финансирари Министарство за јавна улагања са 595 милиона динара и истакао да се чека закључак Владе који граду Лесковцу дозвољава да врши инвеститоркса права, након чега се креће у даље активности по овом пројекту. Говорио је и о изградњи старпат центра, где је потписан уговор са извођачем радова, као и Складишно-дистрибутивног центра. Навео је и да су за изградњу овог центра пристигле три понуде, док је најнижа на 151,5 милиона динара.

Излагање о плановима завршио је говорећи о установама културе: лесковака Библиотека планира да формира Бибилотечки трг – библиотеке на отвореном, ЛКЦ чека завршетак поступка реституције да би могао да рализује пројекат сређивања летње баште и биоскопа, док ће се у Музеју мењати дрвена столарија на јужној фасади и реновирати и опремати сала за научне скупове.

На самом крају, подвукао је да све изречено не би могло да се реализује без велике подршке Лесковчана, Владе Републике Србије и председника Александра Вучића. Он се захвалио свима њима, целом свом тиму, новинарима који прате све активности и критикама и примедбама доприносе да локална самоуправа ради боље и да исправи евенуталне пропусте. Поручио је да ће са својим тимом наставити да ради још бржим и јачим темпом.

Поделите