Брнабић: Јабланички и Топлички округ развијају туристички потенцијал

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић започела је посету Јабланичком округу посетом лесковачког парка природе и археолошког локалитета Хисар.

Брнабић су у Лесковцу дочекали министар грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић и градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић.

Пре обиласка Хисара, премијерка је посетила локацију на којој ће се градити Регионални иновациони стартап цнтар. Док су представљани пројекти изградње овог центра, као и Складишно-дистрибутивног центра, који ће се градити у Зеленој зони, градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је председници Владе казао да се у тој индустријској зони града налазе објекти домаћих и иностраних компанија. Када је реч о Хисару, градоначелник је нагласио да се ради о омиљеном излетишту Лесковчана које окупља велики број посетилаца и да је његово уређење допринело још већој посећености.  

Детаље пројеката у оквиру Програма интегралног развоја који се спроводе или су спроведени на територији града Лесковца премијерки Брнабић и министру Весићу представили су начелник Градске управе града Лесковца Милош Цветановић, директор ЈП „Урбанизам и изградња“ Новица Николић и члан Градског већа Зоран Бранковић.

Током обиласка Хисара, Брнабић је изјавила да тај део Србије добија ново лице и ће развити своје туристичке потенцијале.

Рекла је да је дошла да види како напредују радови у Јабланичком округу који су обећани када је у Лебану обележено 100 дана рада нове владе.

„Завршили смо неке ствари као што су постављање ограде и видео надзора  на Царичином граду и сада настављамо даље, кренули су радови на Центру за посетиоце. Треба да завршимо све то током 2024. године. Само за Царичин град инвестиција је три милиона евра“, рекла је Брнабић.

Што се тиче Лесковца, додала је, завршена је прва фаза прилаза Хисару и мобилијар, а сада се ради друга фаза.

„Треба да завршимо стартап иновациони центар у Лесковцу који ће постати део националне иновационе инфраструктуре у Србији. Радови крећу у септембру. Радови на складишно-дистрибутивном центру у Лесковцу, као центру Јабланичког округа за пољопривреду, такође крећу у септембру“, поручила је Брнабић.

Како је рекла, дошла је да види како напредују радови и шта је урађено, као и да потврди да све оно што су обећали нису биле „празне приче“ ни за Јабланички, ни за Топлички округ.

Према њеним речима, само један пут преко Радан планине, у који се улаже 1,8 милијарди динара, повезује та два округа и отвара могућност њиховог развоја.

„Зато што су то прелепи окрузи и имају потенцијал који ми до сада нисмо искористили, а то је потенцијал четири бање: Краљевска бања, Луковска бања, Сијеринска бања и Пролом бања, затим Ђавоља варош и Царичин град“, рекла је Брнабић.

Истакла је да се само путем преко Радан планине отвара цео тај туристички потенцијал.

„Цео тај део Србије добија ново лице и ја сам дошла да видим како напредују радови. То није значајно само за те округе, већ за целу Србију. Царичин град и Јустинијана прима су бисер археологије Европе“, поручила је Брнабић.

Подсетила је да су ископавања почела 1912., а да је тек прошле године завршено ограђивање и постављање видео надзора.

„Преко 110 година имамо једно од најлепших археолошких налазишта Европе у које је могао да уђе ко хоће и однесе шта хоће. Завршили смо важан део посла, а протекле недеље кренули су радови на визиторском центру који ће бити готови до краја године“, рекла је Брнабић. 

Честитала је грађанима Лесковца на новом стадиону и рекла да верују да се сви радују европској утакмици између Олимпијакоса и Чукаричког. 

Како је навела, 2011. године стопа незапослености у Јабланичком округу је била 31,7 одсто, а сада је једноцифрена и износи 9,8 одсто.

„Нико није могао ни да замисли да ће овде бити најмодернији стадион по европским стандардима“, рекла је Брнабић.

Додала је да су плате на југу Србије међу најнижима, али да се и то полако мења и да и оне расту.  

У наставку посете Јабланичком округу, премијерка Брнабић и министар Весић су обишли Царичин град, где је завршена ограда у дужини од 2,7 км и постављене су камере. Директор Народног музеја Лесковац Небојша Димитријевић казао је да је сада локалитет безбедан и да се план који Влада има за ово археолошко налазиште и који спада у капиталне инвестиције креће ка својој успешној реализацији и промоцији Царичиног града као локалитета од изузетног значаја за људску цивилизацију који ће се наћи на УНЕСКО листи.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић захвалио се премијерки Брнабић, чија је идеја била да се спроведе Програм интегралног развоја, за који је његово министарство ове године издвојило милијарду и 400 милиона динара. Говорећи о пројекту Визиторског центра, он је истакао да је то доказ како један пројекат може у потпуности да промени живот неке заједнице и да покрене неке друге пројекте.

„Ми смо земља која, нажалост, не комуницира са нашом средњовековном историјом и нашом византијском прошлошћу, а ово је доказ да можемо да радимо и да покажемо свету шта имамо од нашег блага. Ми ћемо наставити са Програмом интегралног развоја, за то имамо подршку премијерке и у следећем буџету“.

Он је подсетио да је кроз пројекат ЛИИД, који је представљен недавно, шест општина Јабланичког округа добило 10,8 милиона евра и то су средства о којима локалне самоуправе одлучују како ће их реализовати како би побољшале конкурентност и квалитет живота у својој локалној заједници.  

Извор: Танјуг

Поделите