Уређује се сутерен у Музичкој школи

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић обишао је данас са својим сарадницима Музичку школу „Станислав Бинички“, у којој су у току радови на санацији просторија у сутерену вредни око 2 милиона динара. Радови подразумевају санацију учионица, замену старе столарије, хидроизолацију зидова, постављање нових подова и представљају наставак радова на уређењу сутерена ове школе започетих прошле године, када је из буџета града опредељено око 1,6 милиона динара.

У свом обраћању, градоначелник Цветановић је истакао да је лесковачка Музичка школа расадник талената и да се захваљујући њеном раду добар глас о Лесковцу надалеко чује. Он је најавио да ће се наставити са потребним радовима на санацији објекта, као и израду пројекта енергетске ефикасности за цео објекат, јер ученици и запослени у Музичкој школи заслужују најбоље услов за рад.

„С обзиром на то да је Музичка школа установа са специфичним начином рада, наш циљ је да услови за извођење наставе подигнемо на највећи могући ниво. Ова школа годинама није могла да се реконструише јер је била у фази реституције и када је тај процес завршен, стекли су се услови за њену реконструкцију. Баш зато што нисмо могли да улажемо у саму зграду, на моју иницијативу 2013. године смо почели да улажемо у инструменте. До данас смо школи поклонили пет пианина, финансирали репарацију четири полуконцертна клавира, купили две хармонике, две гитаре, две флауте и саксофон. За то је из буџета града издвојено 4 милиона динара, потпуно смо обновили све инструменте, а ове године Музичка школа ће на поклон од града Лесковца добити још један пианино.

Желим да вас подсетим да је Музичка школа организатор једног од најбољих фестивала не само у Лесковцу већ у целој Србији – ЛЕДАМУС, чиме доприноси развоју културе у нашем граду и ужива поштовање не само наших суграђана већ и читавог региона“, закључио је градоначелник Цветановић и колективу и ученицима Музичке школе пожелео још много успеха у будућем раду и истакао да ће им у томе град Лесковац бити највећа подршка.

Биљана Миљковић, директор Музичке школе „Станислав Бинички“, захвалила се локалној самоуправи на подршци и истакла да се због процеса реституције годинама чекало да се почне са радовима на објекту школе.

„Сада можемо да улажемо, да направимо нови изглед школе, нове услове и да створимо још позитивнију енергију за наше ученике и можда још више талентованих и успешних ученика. Наша школа има преко 800 ученика у основној и средњој школи. Поред самог Ледамуса, организујемо и Фестивал гитаре, који је 16 пута до сада одржан, имамо Виртус пиано, који ће ове године бити четврти пут организован и можда се ту створи нека нова енергија и идеја за стварање доброг платоа где ћемо културу делити са нашим суграђанима. Наша основна улога јесте едукација ученика, али и стварање добре културне атмосфере у граду и надам се да у томе и успевамо“, навела је и подвукла да су ученици Музичке школе ове године освојили преко 140 награда.

Одговарајући на питање новинара о концертној дворани, градоначелник Цветановић је истакао да зграда Дома војска у којем је предвиђено да се нађе концертна дворана изграђена око 1965. године, a 2010. године предата Граду Лесковцу.

„Идејним решењем адаптације и пренамене Дома војске у концертну дворану се аплицирало за доделу средстава из ИПА фондова у износу од 230.000 евра на конкурсу прекограничне сарадње са Бугарском. Тадашњи министар културе Владан Вукосављевић посетио је Дом војске и били смо спремни да тај процес заокружимо. Нажалост, убрзо је дошло до промене руководства у Министарству културе. Ми смо и тада рекли да смо се кандидовали код ИПА фондова, али нисмо прошли и то је морало да се одложи“.

Он је подсетио да је тада одржан хуманитарни концерт у организацији портала Југмедиа, када је сакупљено 660.523,94 и тај новац се налази на наменском рачуну Туристичке организације Лесковац.

„Осећам потребу да кажем да та средства чекају реконструкцију некадашњег Дома војске и изградњу концертне дворане. Ми од те идеје нисмо одустали, и даље ћемо радити на том пројекту, али новац би могао да се искористи за још неке ствари. С обзиром на то да пројекат код ИПА фондова није прошао (и грађевинска дозвола је истекла и сигурно је износ много већи него што је био тада када смо то планирали), а објекат некадашњег Дома војске је Одлуком Градског већа дат Музичкој школи, тај новац се може преусмерити преусмеримо према објекту ове школе, како би се комплетно завршио сутерен где је остало да се ураде још две учионице мање квадратуре. Са рачуна ТОЛ-а тај новац треба да се пребаци на рачун Града, да се уради ребаланс и да се тај новац испланира да би могао да се усмери ка Музичкој школи“. Он је додао је да би за то било потребно да Градско веће донесе Одлуку, али уз образложење и напомену да када се стекну услови за концертну дворану, новац пребачен са наменског рачуна мора да се надомести из градског буџета.

Поделите