Пријем за једног од најуспешнијих микробиолога и вирусолога у Америци професора доктора Марка Давинића

Данас је у Свечаној сали града Лесковца градоначелник др сци. мед. Горан Цветановић угостио младог научника, Лесковчанина, професора на универзитетима у Тексасу и Северној Дактоти, доктора Марка Давинића, који је један од најуспешнијих микробиолога и вирусолога у Америци.

Градоначелник Цветановић је истакао да је град Лесковац поносан на успехе свих суграђана који позитиван глас о свом родном граду проносе широм света.

„Посебно смо поносни на наше научнике, људе који својим радом померају границе, стварају велика дела и доприносе читавој заједници.

Професор Давинић, један од најуспешнијих микробиолога и вирусолога у Америци, професор је на универзитетима у Тексасу и Северној Дакоти. Кроз свој рад, стално се труди да повеже и успостави сарадњу између академске заједнице у Америци и Србији и константно ради на томе да не занемари ни свој родни град. Зато је од њега и потекла иницијатива да се успостави сарадња са Технолошким факултетом у Лесковцу. Сигуран сам да ће након данашњег састанка та сарадња добити конкретнији облик, да ће се отворити бројне могућности за наше студенте да своје знање унапређују у Америци, али и обрнуто, да млади научници из Америке биду у прилици да у Лесковцу стекну нова знања и упознају се са свиме што наш град чини, ради и нуди. Имати овако угледног стручњака у Америци је велика ствар за Лесковац“, закључио је градоначелник Цветановић и додао да ће професор доктор Марко Давинић због свог изузетног научног рада и промовисања Лесковца и изван граница наше земље бити његов кандидат за Октобарску награду града Лесковца.

Проф. др Марко Давинић се захвалио градоначелнику на пријему и рекао да му је драго што му се указала прилика да успостави конекцију између свог града и свега онога што ради у Америци са својим студентима и колегама.

„Знам да имамо велики потенцијал у Србији, како природни, тако и друштвени, што се тиче науке и њеног унапређења. Верујем да може да се направи симбиоза између онога што радим у Америци и овде. Предложићу три тачке – прва је да се студенти друже и размењују утиске, знања и искуства о агрокултури, али и о другим научним областима. Знам да Технолошки факултет у Лесковцу ради и на другим програмима који имају потенцијал да се повежу са америчким програмима. Предлог је да се започне од једног програма и да се касније та конекција шири. Друга тачка би била технологија уопште, тј. како може да се повећа ефикасност система у агрокултури и да се сачува природа, а трећа тачка би била да се у систем уведу и пољопривредници. Дакле, да се умреже студенти, технологија и корисници те технологије, тј. пољопривредници, како би цео систем био ефикаснији и да сви имају бенефите од њега“, навео  је проф. Давинић и додао да најпре жели да види шта се у Србији ради и шта може да се учини да тај систем буде још бољи и ефикаснији.  

Проф. др Давинић је одговарајући на питања новинара истакао да је средњу школу похађао у Шапцу, да је средњошколско образовање завршио у Луизијани, након чега је дипломирао на тамошњем факултету за микорбиологију и биологију. Звање магистра из области микробиологије и генетике, као и из области финансија добио је на Универзитету у Тексасу, докторирао је на земљаним наукама, а као своју најјужу специјалност наводи микробе и живот у земљи.

Бојана Даниловић, шеф катедре за прехрамбене технологије и биотехнологије на Технолошком факутету у Лесковцу, казала је да јој је веома драго што су градоначелник Цветановић и његов кабинет успоставили везу између Технолошког факултета и проф. Давинића и нагласила да је Технолошки факултет увек отворен за сарадњу са људима из иностранства, поготово ако они потичу из овог краја.

„Не сумњам да ћемо имати одличну сарадњу са професором Давинићем, како у размени студената између Лесковца и Америке, тако и у размени наставног особља, у пријављивању неких истраживачких пројеката и сл“, истакла је проф. Даниловић.

На конференцији је говорио и отац професора Марка Давинића, новинар Александар Давинић, који је истакао да је породица увек била подршка Марку на његовом професионалном путу, од Лесковца, преко Шапца, до престижних америчких универзитета.

Поделите