wrapper

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас одликовања заслужним појединцима и институцијама поводом Дана државности. На церемонији доделе одликовања председник је казао да је Сретење један од најважнијих датума у верској и политичкој историји земље јер је то датум када се рађала модерна српска држава и додао: „Данас смо поносни на своје претке али и спремни да радимо за будућност наше деце. Сретење је буквар и читанка, време преиспитивања и јединства српског народа ма где живи.“

Прошле године две еминентне лесковачке институције, Гимназија и Народни музеј, су одликоване Сретењским орденом другог, односно трећег реда. Тада је одличје у виду Карађорђеве звезде уручено и једном од најуспешнијих Лесковчана проф. др Јовану Хаџи Ђокићу, чувеном специјалисти урологије, академику и потпредседнику огранка САНУ у Нишу.

Ове године указом председника Републике Србије међу добитницима одликовања поводом Дана државности нашли су се госпођа Наташа Јовчић Зорић, главна медицинска сестра Ковид центра Опште болнице Лесковац, и Братислав Илић, новинар телевизије Б92. Госпођа Јовчић Зорић је одликована златном медаљом за заслуге у борби против заразне болести Ковид 19, док је познати лесковачки новинар Бата Илић за бројне професионалне успехе добио сребрну медаљу.

Тим поводом градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је упутио честитке добитницима награда и истакао да је град Лесковац и читав југ Србије поносан на своје суграђане који су се својим квалитетним радом и стручношћу издвојили и афирмисали не само себе и институцију у којој су запослени већ и своје родно место. „Упућујем најискреније честитке нашим драгим суграђанима који су ове године заслужено понели престижна, највиша одликовања наше државе. Честитам и осталим добитницима међу којима су бројни пријатељи и сарадници локалне самоуправе града Лесковца који су дали велики допринос развоју града на Ветерници.“

Међу заслужним добитницима су личности попут Емира Кустурице и Боре Ђорђевића који су велики пријатељи града Лесковца, радо виђени гости и учесници бројних културних дешавања. Емир Кустурица, иначе лауреат познатог Лесковачког фестивала филмске режије, је одликован Сретењским орденом првог степена за заслуге у области филма, док је орден Карађорђева звезда првог степена уручена Бори Ђорђевићу за заслуге у области музичке делатности, чију је награду преузео менаџер бенда Бане Обрадовић, један од добитника Октобарске награде града Лесковца и носилац награде најбољег естрадног менаџера. Карађорђева звезда је уручена и оперској првакињи Јадранки Јовановић која је пре три године одржала концерт у лесковачком позоришту, и Стефану Миленковићу, славном српском виолинисти чијим концертом је пре пет година отворен престижни фестивал ЛЕДАМУС. На листи добитника је и покојни глумац Иван Бекјарев који у филму "Било једном у Србији" о Лесковцу између два светска рата тумачи један од најважнијих ликова, лик градоначелника Српског Манчестера. Бекјарев је за заслуге постхумно одликован златном медаљом.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија