wrapper

Људи који се баве старим занатима, попут сајџија, лимара, посластичара, кујунџија су иснспиративни из више разлога – чувајући стари занат они чувају нашу изворну традицију, у посао је углавном укључена цела породица а знање се преноси с колена на колено. Градоначелник Лесковца др сци. мед. је данас посетио аутентичне занатске радње у улици Јужноморавских бригада и том приликом закључио да посао занатлије поред вештих руку и стручности подразумева да занатлија буде добављач, радник, продавац и менаџер, а ови људи те особине поседују.

Мали простор у којем се чује непрестано откуцавање сатова – часовничарска радња „Пеја“ је прва занатска радња коју је градоначелник данас обишао.

„60-их година 20. века отворена је часовничарска радња коју данас (од 1979. године) води породица Пејић и на недељном нивоу поправи 40-ак сатова Лесковчана. У овој радњи у којој се чује непрекидно откуцавање сатова, време ништа не мења – сатови се поправљају на старински најквалитетнији начин, муштерије су стари пријатељи, а услуга је стандардно врхунска.“

Овом приликом се присутнима обратио и власник Милан Пејић који је посао наследио од свог покојног оца истакавши да су га сатови и механизми сатова занимали од малих ногу и да је захваљујући оцу усавршио посао који води успешно уз помоћ своје супруге и мајке.

Наредни домаћин је власник лимарске радње Валчић Драган, дипломирани машински инжењер, који се занату, који је покренуо његов прадеда, окренуо након што је изгубио посао 2008. године. Градоначелник је похвалио његову иницијативу и чињеницу да поред факултетске дипломе усавршио лимарски занат и уз помоћ њега ишколовао ћерку Мају, докторанда технолошког факултета, и сина Милоша, лекара специјалисту.Он је додао: „Љубав и знање према овом занату господин Валчић несебично дели са својим ученицима, све с циљем да га сачува од заборава. Крајњи резултат је 40 самосталних занатских радњи које су исти ти ученици основали, а када њихов учитељ следеће године оде у заслужену пензију они ће водити и његову радњу.“

Господин Валчић је истакао да је радња основана давне 1905. године од стране његовог прадеде и закључио: „Ми смо једна занатска породица која је постигла све у животу, иако моја деца неће наставити породични посао, недавно ми се јавио млади момак који је заинтересован да настави нашу традицију, а сада чека да се пријави на програм стручне праксе коју спроводи град Лесковац. Ово је први пут да нас је посетио неко из градске управе да види да и од занатства може лепо да се живи.“

Градоначелник је затим обишао златару „Бата“ у власништву господина Ненада Костића који је посао наследио од свог оца по којем је радња и добила назив. Градоначелник је објаснио да је ова породица започела посао 1981. године базирајући се на часовничарском занату, касније су почели да се баве израдом накита од племенитог метала и до данас се успешно баве овим занатом.

Господин Костић се пре свега захвалио градоначелнику на посети истакавши да је ово прва званична посета представника града и додао да посао иде солидно, те да се нада да ће његов син наставити породичну традицију.

Још једна самостална предузетница која послује у Старом занатском центру је посећена данас. Реч је о Јасмини Динић која са својим супругом води кројачку радњу коју је покренула захваљујући бесповратним средствима остварених преко програма ГЕАД и ХЕЛП.

„Субвенција града коју сам добила за почетак је значила много, имала сам нешто својих машина, новац је био додатак и већ се три године бавим овим послом у Старом занатском центру. Имам велики број муштерија које су задовољне, а у периоду матурских и другарских вечери радимо даноноћно.“

Пре посете казанџијској радњи Анте која се налази преко пута Старог занатског центра, градоначелник је обишао и посластичарску радњу „Фонтана“ која послује у оквиру Туристичко-угоститељске школе у којој се изводи практична настава образовног профила посластичар. Ученици трећег разреда су имали прилику да покажу стечено знање али и поделе утиске са студијског путовања у главни град Грчке преко ЕРАЗМУС пројекта.

Последња станица данашњег обиласка је била казанџијска радња у власништву Цветковић Антанасија Анта који је као и већина данашњих домаћина посао наследио од оца и до пензије ће се бавити израдом казана, котлића, тепсија, тигања. Он је истакао да је захвљујући занатској радњи која је основана 1952. отхранио четворо деце, али да ће се са његовим повлачењем посао угасити зато што ниједно од деце није кренуло његовим стопама.

Градоначелник се захвалио господину Анти на гостопримству уз поруку да је за сваки посао најважнији предуслов љубав, а да је истрајност, посвећеност и стручност чувара старих заната вредна поштовања и дивљења.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија