wrapper

Завршна конференција пројекта Немачке развојне сарадње који имплементира ГИЗ „Подстицање запошљавања младих“, реализован у сарадњи са Министарством омладине и спорта Републике Србије, одржана је у Палати Србија. На конференцији под називом „Искуства и кључни кораци подршке младима за живот и рад на селу“ истакнуте су реализоване активности, у оквиру којих је више од 500 младих, који се баве пољопривредом, добило прилику да покрене или прошири своје пословање.

На конференцији присутне је поздравио амбасадор Савезне Републике Немачке у Србији, Њ.Е. Томас Шиб, који је истакао значај реализованих активности за запошљавање и останак младих на селу.

„Један од централних циљева немачко-спрске сарадње је да се младима пружи перспектива кроз подстицаје за развој и усавршавање. Из тог разлога смо 2015. године покренули ову велику иницијативу за одрживи раст и запошљавање“ , истакао је Томас Шиб.

На скупу је говорио и министа омладине и спорта Вања Удовичић: „Можемо да будемо поносни оним што смо урадили у претходном периоду и резултатима које смо постигли. Тимски смо се бавили питањем како да се млад човек лакше искаже и покаже у својој средини и да одатле не мора да оде. Драго ми је да смо оборили рекорд, јер више од 10.000 младих има нове вештине, знање, сигурније је и спремније да се искаже на тржишту рада. Ово су конкретни пројекти који су заживели на локалу и који за крајњи циљ имају нешто што је опипљиво и вредно. Млади нови предузетници треба управо да буду огледало успешне Србије и бољег развоја“, истакао је министар Вања Удовичић.

„Имамо добру и блиску сарадњу са Министарством омладине и спорта, која нам омогућава да успешно радимо на усавршавању младих и врло сам срећан што можемо да се похвалимо оваквим резултатима. Немачка ће наставити да се фокусира на пружање подршке младима на селу“, истакао је Александер Бец јуче.

Пројекат спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ, у сарадњи са Министарством омладине и спорта и уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Града Лесковца, Општине Медвеђа, Фондације Ана и Владе Дивац, Консултантске куће ФАКТ, Центра за друштвено одговорно предузетништво, Source Hub-a, организације Хелп – Hilfe zur Selbsthilife и других партнера.

Испред локалне самоуправе Града Лесковца јучерашњој конференцији присуствовала је заменица градоначеника др Јасмина Ранђеловић.

Своје позитивно искуство пренео је Душан Милојковић, повртар из Лесковца: "Проширили смо производне капацитете. Донело нам је сигурност да се бавимо тим послом и да останемо на селу."

Подсетимо, путем ГИЗ-а у Лесковцу је од 2015-2019. реализован пројекат „Подстицање запошљавања младих”. Укупна вредност пројекта је десет милиона евра. Град Лесковац је партнер на пројекту за реализацију у целом Јабланичком округу, као административни и логистички центар округа. Кроз пројекат је подржана једна земљорадничка задруга, два пчеларска удружења из Лесковца, и новоформирано удружење младих пчелара АПИС из Медвеђе. Такође опремљена је радионица за завариваче у Техничкој школи Раде Метала. Укупан број подржаних младих кроз кроз опрему и разне обуке за град Лесковац је 506. Од тога 437 младих пчелара и повртара а 32 младих прошло је обуку за заваривање од којих се 28 запослило у локалним фирмама, односносно није отишло ван земеље већ остало у свом граду. Такође, кроз пројекат 269 младих људи је прошло стручне обуке у команији ФАЛКЕ.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија