wrapper

Градоначелник Лесковца, др Горан Цветановић, са својим сарадницима је на други дан Божића обишао храм Светог Симеона Мироточивог .

Приликом посете храму истакао је да народ који жели да има светлу будућност, мора да негује своју традицију и обичаје, не сме заборавити своје порекло. Сходно томе Локална самоуправа Лесковца улаже у развој верских објеката и верског туризма и на тај начин улаже у своју будућност.

Изградња храма у Дубочици је започета још 2005. године, због недостатка средстава прекинута и поново настављена 2014. године. Градоначелник Цветановић је подсетио да је у њега уложено око 22 милиона динара и додао:

„За подно грејање, којим ће бити обезбеђени бољи услови за боравак верника у храму, издвојено је 4,2 милиона. Радовима изведеним у оквиру постављања грејања стекли су се услови за постављање мермерног пода у мозаику према архитектонском решењу Димитрија Павловића, стручњака у дизајнирању и изради црквених подова. Овај пројекат биће изведен у току ове године. Његова вредност износи 10 милиона динара.“

Лесковац је један од ретких градова који се могу похвалити градоначелником чија је породица ктитор верских објеката. У прилог томе говоре подаци да је градоначелинк Лесковца, др Горан Цветановић храму Свети Симеон Мироточиви донирао 1.000 евра за куповину звона. Ту су и многобројне донације другим манастирима и црквама Јабланичког округа, широм Србије, а и ван граница наше земље. О томе сведоче многобројне благодарнице, халкографије, а ту је и орден Светог Саве, којим је градоначелник одликован приликом литургије одржане поводом постојања 500 година Јашуњских манастира.

„Улога вере и Српске православне цркве је од изузетног значаја у очувању и развијању идентитета српског народа. Брига и улагања у верске објекте у великој мери доприносе томе. Бог је свуда око нас, у сваком верујућем бићу. Верски објекти, наше цркве, храмови и манастири представљају место окупљања и чувања вере. Улагање у њих је улагање у историју, традицију али и будућност“ истакао је Цветановић и Српској православној Цркви и верницима који вечерас и сутра славе честитао Светог Стефана уз речи да овај празник проведу у миру и срећи са својим најмилијима.

Звонко Живковић, старешина храма истакао је велико задовољство због улагања у овај храм и рекао да се нада да ће добра сарадња бити настављена. Он је свим присутнима и грађанима честитао празнике и позвао их да сутра, 09.01.2018. присуствују литургији коју ће служити Владика нишки господин Арсеније.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија