wrapper

Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа је регионална развојна агенција основана 2006. године са циљем да подржи дугорочни друштвено-економски развој региона. Оснивачи Центра су градови и општине Јабланичког и Пчињског округа, представници бизнис сектора и цивилног друштва. Центар иницира, припрема и реализује политике и пројекте регионалног и прекограничног карактера који су одговор на развојне потребе оба округа, односно региона. Успоставља односе сарадње са регионима у земљи и иностранству, који имају компатибилне стратешке циљеве или својим искуствима могу допринети превазилажењу развојних проблема региона.

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је данас у Центру истакао да је за време трајања његовог мандата председника Скупштине Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа реализовано преко 20 пројеката чија је вредност око 7 милиона евра.

„Као један од најзначајнијих пројеката навео бих пројекат „Подршка развоју приватног сектора на југу и југозападу Србије ПСД“, финансиран од стране USAID. Основни циљ пројекта био је унапређење сектора микро, малих и средњих предузећа и предузетника. Учествовало је 70 фирми, а њих 17 добило је грантове за набавку опреме у износу око 200.000 $. Европска унија кроз Интерег ИПА програм Бугарска-Србија је донатор пројекта Магија синергије. Партнери на пројекту су град Лесковац, Туристичка организација Лесковац и Центар за развој. Циљ пројекта је заједничко деловање на развоју туризма и то на пољу повезивања фестивала, израде заједничких политика развоја туризма и нових туристичких производа,“ – рекао је градоначелник Цветановић.

Градоначелник је истакао да је други правац активности Центра је посвећен развоју приватног сектора.

„Центар у свом раду посебну пажњу поклања микро, малим и средњим предузећима и предузетницима са којима успешно сарађује кроз пружање услуга подршке. Реализација таквих пројеката доприноси јачању њихових капацитета и подизању конкурентности. У претходном четворогодишњем периоду је одржано преко 200 обука, око 2500 учесника је активно учествовало на обукама, Центар је пружио 178 консалтинг услуга клијентима, урађено је 168 мониторинг посета, 59 фирми је добило услугу менторинга у трајању од 2.132 сата. Укупна вредност директне и индиректне подршке сектору малих и средњих предузећа износи 82.244.443 динара,“ – додао је градоначелник и председник Скупштине Центра Цветановић и притом честитао директорки Драгани Белензади и свим њеним сарадницима на свим досадашњим постигнућима и истакао да је сигуран да ће у предстојећем периоду имати још више успеха.

Директорка Центра Драгана Белензада захвалила се председнику Скупштине др сци. мед. Горану Цветановићу на константној подршци која је допринела успостваљању бољих односа са оснивачима, на конкретним предлозима приликом припреме пројектних предлога, на подршци и приликом имплементације пројеката, и притом казала:

„У претходном четворогодишњем периоду Центар је радио на изради стратешких докумената, акционих планова, реализовано је око 20 пројеката из области туризма, заштите животне средине, јачања капацитета запослених у јединицама локалних самоуправа за припрему и имплементацију пројеката, омогућен је нови садржај намењен општој рекреацији, уређени су пракови, постављени модерни мобилијари, урађена је реконструкција и адаптација вртића, школа, енергетска ефикасност објеката.“

Директорка Белензада је додала и да су уз подршку домаћих и страних донатора омогућили почетницима да започну своје пословање, а постојећим фирмама да унапреде и прошире. „Захваљујући директној подршци у виду грантова отворено је око 300 нових радних места. Пружена је и индиректна подршка кроз едукацију, информисање, пружањем саветодавних услуга за припрему документације за конкурисање код разних програма и фондова, где је отворено преко 200 нових радних места.“

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија