wrapper

Представљањем Стратегије извоза у индустрији текстила и одеће у пограничном региону Бугарске и Србије,  завршен је пројекат „Заједно на европском тржишту – заједничке могућности за предузећа у индустрији текстила и одеће из прекограничних региона“ који су претходних месеци спроводили град Лесковац, Струковна организација за текстил и одећу у Ћустендилу, Република Србија, Бугарска привредна комора и Република Бугарска, кроз ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарске и Србије.

-Лесковац је град са повољним пословним окружењем, што је потврђено одговарајућим сертификатом и у складу са тим чинимо сталне напоре да побољшамо услове који доприносе бољем амбијенту за привредне активности. Тако смо на располагању и извозницима текстила за сваку врсту помоћи која је у домену локалне самоуправе – рекао је градски већник Божидар Вучковић.

Стратегија је рађена и у Србији и у Бугарској. Анализиран је рад 200 предузећа у обема земљама и на основу анализе стања и уз уважавање мишљења 15 стручњака са обе стране границе дате су препоруке за будући развој индустрије текстила и одеће у овом региону.

Неке од основних препорука стратегије су да се предузетници морају усресредити на купце и њихове потребе, ако желе да побољшају своју укупну позицију. Погранични регион треба да буде препознат као производна база, а не само као место где се може наћи јефтина и стручна радна снага.

Такође, нужно је унапредити и људске ресурсе како би се створио профил радника који одговара захтевима савременог тржишта – рекао је координатор пројекта Саша Младеновић.

Конференцији је присуствовао и један од привредника који је учествовао у сусретима бугарских и српских произвођача текстила протеклих месеци, Горан Николић, власник фирме Никотекс.

Та проходност на тржиште Европске уније, преко Бугарске, за мене је била једна новина. Установили смо да имамо перспективу заједничког извоза, али И да морамо да научимо да наступамо на тржиштима која су захтевнија од наших – рекао је власник “Никотекса”, Горан Николић.

Вредност пројекта је нешто више од 170.000 евра, а он се кофинансира од стране Европске уније кроз ИПА Програм прекограничне сарадње Бугарска – Србија.

Активностима је било обухваћено шест округа: Јабланички, Нишавски, Пчињски, Пиротски, Борски и Зајечарски. 

Tagovano

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија