wrapper

Данас је у Свечаној сали града Лесковца одржана конференција за медије поводом подстицаја из области пољопривреде које Град и ресорно министарство, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, спроводе током године. На поменутој конференцији истакло се да постоји велико интересовање од стране пољопривредника за подстицајна средства.

Дејан Ранђеловић, председник комисије за доделу подстицајних средстава, је говорио о конкурсу за субенцијаме преко буџетског фонда за развој пољопривреде на територији града Лесковца који је завршен 04.10. текуће године:

„Као и претходне године, и ове године је било велико интересовање пољопривредника. Поднето је 1067 захтева, од тога за меру 101, односно за набавку пластеничке фолије, прикључних машина, садног материјала, малч фолије, система за наводњавање и друго, поднето је 1056 захтева, док је за меру 301 бушење бунара поднето 11 захтева, 7 више у односу на прошлу годину.“

„Планира се повраћај од 30-50% од вредности рачуна без обрачунатог ПДВ-а, максимално 80 хиљада динара за једну шифру инвестиције, за целокупну меру 101, 160 хиљада динара, по једном пољопривредном газдинству. За меру 301, бушење бунара планира се повраћај од 30-60% од вредности рачуна без ПДВ-а, максимално 120 хиљада динара,“ – додао је Ранђеловић.

Говорио је и о мерама Министарства пољопривреде:

„Министарство пољопривреде је у протекле три године, због великог интересовања за мере руралног развоја и очување младих на селу, дало могућност да млади пољопривредници кроз подршку од стране министарства остварују повраћај средстава до 75 посто. Велики број младих пољопривредника је заинтерсовано. Било је потребно да лице које подноси пријаву има минимално 18, а максимално 40 година, као и да захтев кој се подноси ресорном министарству буде на име носиоца газдинства.“

„Велики број лица са територије Јабланичког округа је поднело захтев за подизање савремених, нових пластеника који су у функцији увођењем грејања у пластеничку производњу, поред примарне биљне производње и за примарну сточарску производњу кроз куповину нове пољопривредне механизације, поред свега тога и кроз сектор куповине квалитетних приплодних грла. 75 посто средстава је држава вратила и авансно уплатила пољопривредницима.

Актуелна мера коју је ове године министарство реализовало тиче се увођење нове технологије и нових машина у пољоприреду, чиме се аутоматски повећавају приноси и за ту меру је са територије Јабланиког округа поднето стотинак пријава ка ресорном министарству. Детаљном провером рачуна и ранг листи, одобрено је 15 захтева са наше територије. Тај пројекат Светске банке потписан за дужи период, јер ће поред њега бити расписан позив који се односи на сточарство и ратаство, док је први јавни позив обухватио повртаре, воћаре, виноградаре и људе који се баве производњом цвећа.“

Што се тиче мере 50, 40, 10 и Светске банке, Ранђеловић је рекао да је она обухватала формирање и подношење бизнис плана и предрачуна, где се након изласка ранг листе, подносе планови и предрачуни, од чега 50 % са обрачунатим ПДВ –ом плаћа држава, 40% од инвестиције банка са којом се склапа уговор, кредити су бескаматни од 1%, док ће 10 % од износа платити пољопривредник, а инвестиције су се кретале од 20-50 хиљада евра.

На данашњој конференцији за медије говорио је и Раде Велинов, шеф Одељења за привреду и пољопривреду:

„Министарство за бригу о селу као што знамо 25.06.2021. године расписало је Јавни позив за доделу бесповратних средстава за куповину куће на селу са окућницом. Конкурс ће трајати до 01.11.2021. године, односно до утрошка средстава. Јавни позив је карактеристичан по томе што је расписан за целу територију Републике Србије, тачније, створена је могућност да неко из Војводине уколико је нашао кућу на територији града Лесковца може да конкурише овде и обрнуто. Значај овог позива је у томе што се повећава број становника на селу, смањује се просечна старост и повећавају се пољопривредне активности на селу. Бесповратна средства за куповину сеоских кућа могу да добију млади брачни и ванбрачни парови, самохрани родитељи и пољопривредни произвођачи који немају више од 45 година. У току трајања Јавног позива било је доста заинтересованих лица, међутим укупан број пријава који ће бити у потпуности комплетиран и уз помоћ надлежне комисије упућен Министарству је 6. Користим прилику да у преосталом периоду позовем сва лица која испуњавају услове из јавног позива да аплицирају по истом.“

Подсетио је и да је прошле године била велика заинтересованост за средства буџетског фонда, када је рађен ребаланс и повећана опредељена сума са 30 на 34,5 милиона динара, па да ће се и ове године, уколико за то буде потребе, поново радити ребаланс, када комисија на терену изврши детаљну проверу пријава.

Гордана Јовановић, члан комисије за спровођење јавног позива испред Градске управе, рекла је:

„Наша локална самоуправа је једина била предузимљима и на свом сајту објавила телефон за све информације у вези са конкурсом, било је позива са свих страна – Војводине, Крагујевца, Београда и свих околних места, свако је добио правовремену информацију о условима конкурса. Што се тиче нашег града, аплицирала је једна породице из Горњег Милановца за једну кућу у Брестовцу, друга из општине Житорађа за кућу у Брестовцу, и уколико Министарство буде одобрило, имаћемо суграђане из тих градова, остали кандидати су из Лесковца конкурисали су за село Каштавар, Рајно поље и Турековац. Њихови мотиви јесу многобројност чланова, затим да самостално почну да зарађују за породицу, има и кандидата који су се определили да би живели и радили од пољопривреде. Град Лесковац је на челу са градоачелником, др Гораном Цветановићем, формирао комисију да не би људи који конкуришу имали додатне трошкове и процену радили код регистрованих агенција, то је једна велика уштеда новца за њих,“ – и додала да ће две жене, уколико држава одобри, бити власнице кућа.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија