wrapper

Данас је одржан Градски штаб за ванредне ситуације чији повод су поред епидемиолошке ситуације и природне непогоде са којима се наш крај суочава последња три дана. Због наглих и обилних падавина, у износу од око 70 литара по метру квадратном, које су максимум достигле у периоду од 20 часова синоћ до јутрос у 9 сати дошло је до проблема на више локација на територији града Лесковца.

На овој седници је Милан Поповић шеф Одељења за општу управу и заједничке послове изнео основне податке о тренутном стању на територији града уз следећу препоруку:

"Посао овог одељења и запослених у сектору цивилне заштите је да редовно контролишу ситуацију на терену услед обилних падавина. Од синоћ смо константно на терену јер је у последња 72 сата пала велика количина кише. Цела територија Лесковца је под ризиком од поплавног таласа, Јабланица је на водостају 207, Морава на водостају 399 што је ванредна одбрана од поплава а Ветерница 252 такође ванредна одбрана. Због целокупне ситуације предлажем градоначелнику  да се донесе одлука о проглашењу ванредне ситуације на територији града Лесковца због елементарне непогоде настале услед обилних падавина, поплава и појаве бујичних вода у циљу предузимања хитних и оперативних мера заштите и спасавања."

Градоначелник Лесковца и командант Градског штаба за ванредне ситуације др сци. мед. Горан Цветановић је детаљно побројао сва угрожена подручја као и предузете мере у тим местима:

„У Бобишту је синоћ дошло до изливања канализације. Екипе сектора за цивилну заштиту задужене за овакве ситуације изашле су на терен и извршиле испумпавање нагомилане воде и за сада је ситуација под контролом. Синоћ су се проблеми јавили и у Доњем Стопању, Винарцу, Прибоју, Залужњу, Печењевцу, Шарлинцу где је услед великих бујичних вода дошло до плављења главних путева у овим местима и појединих домаћинстава углавном баште, њиве, подруми. Интервенцијом комуналних служби града Лесковца и механизацијом су дубље прокопавани канали и прављене земљане баријере и бујични токови су одведени у реку и ситуација везана за поплаве је тренутно у тим медстима стављена под контролу. Јутрос је дошло до проблема на путу ка Власотинцу који је блокиран због изливања Туловске реке. Захваљујем начелнику МУП-а и полицији који су брзо блокирали пролаз на овом путу и усмеравали учеснике саобраћаја.Тамо је послата механизација  како би се санирали проблеми који су настали. Праве се земљане баријере да би се спречило да вода оде пре свега до насељеног места Анчики. Туловска река изазвала је проблеме и у Номаници, Злоћудову и Грајевцу и ради се на прочишћавању канала. У Грделици су биле угрожене две улице али је након интервенције ситуација под контролом. Поплављено је неколико кућа, али су постављени џакови са песком који спречавају даље плављење. У току је интервенција и у Великом Трњану, Горњој Јајини, Пресечини, Рудару где је ситуација лоша, поплављена су домаћинства, објекти, обрадиве површине и путеви. Механизација и људство су на терену. У насељу Стара сточна пијаца и на Булевару Николе Пашића дошло је до преоптерећења уличних сливника па су они чишћени како би могли да приме што већу количину воде и ситуација је за сада мирна. Проблеми су се јавили у Синковцу, Белановцу, Турековцу где је исто дошло до плављења домаћинстава, подрумских просторија и појединих путева. Вода се повукла из појединих делова, механизација и људство су на терену и настављају са активностима јер је у овом делу река Јабланица, нажалост у порасту."

Градоначелник је изнео податак да су велику штету претрпели путеви у Дрћевцу, Локошници и да је мост у Јелашници урушен и нагласио да су то штете које ће град морати да решава након што се ситуација стабилизује и додао да буџет Лесковца располаже са 5 милиона динара намењених реаговању у ванредним ситуацијама.

"Запослени Одељења за општу управу и заједничке послове у цивилној заштити и запослени у локалној самоуправи задужени за ове проблеме су све време на терену, одговарају на све позиве грађана. Проблеми са поплавама се као што сам рекао решавају препумпавањем, механизација је на терену, врши се прокоп канала, на неким местима се поставља песак како би се поправили бедеми. Сво расположиво људство и механизација су на располагању и трудимо се максимално да што пре санирамо проблеме и да благовремено одговоримо на све позиве грађана. Штаб ће редовно извештавати становништво о ситуацији на терену. Сматрам да је потребно увести ванредну ситуацију јер је читава територија града погођена непогодама“ - закључио је градоначелник Цветановић.

Милош Ћирић, начелник Јабланичког управног округа је набројао сва места која су до сада угрожена и додао да је Ватрогасно-спасилачка јединица евакуисала двоје становника Буниброда и Губеревца Он је такође известио јавност о тренутној ситуацији у општинама Медвеђа, Власотинце Лебане и Бојник где је велики број домаћинстава и усева поплављен па ће стога и у тим општинама бити проглашена ванредна ситуација.

Што се епидемиолошке ситуације тиче детаљни извештај и најновије податке је изнео др Часлав Недељковић, епидемиолог и заменик директора Дома здравља Лесковац:

„У последња 24 часа стигло је 87 резултата тестираних за град Лесковац од чега је 11 резултатa позитивнo. Тренутно се чека 21 резултат за читав Јабланички округ. Што се хоспитализованих пацијената тиче, тренутно је у Општој болници смештен 131 пацијент (91 из Лесковца), примљено је 6 пацијента а отпуштено 3. Ниједан пацијент није упућен у Клинички центар Ниш, а преминула су два пацијента. Један из Лебана стар 82 године и из Вучја стар 74 године, обојица позитивни на присуство ковида 19. На кисеонику су 82 пацијената, на респиратору 3 хоспитализована.“ Он је додао да је с обзиром на то да је епидемијска слика и даље неповољна, препорука струке да се поред придржавања мера и држања физичке дистанце као и ригорозне контроле надлежних органа спроведе и имунизација свих категорија становништва према плану имунизације Института за јавно здравље Србије ради постизања колективног имунитета у што краћем року.

Градоначелник Лесковца је овим поводом казао:

„Иако се ситуација побољшава морамо и даље бити дисциплоновани и поштовати мере. Поред дисциплине јако оружје у борби против вируса корона су вакцине. Вакцинација у нашем граду је почела 31. децембра 2020. године. У Геронтолошком центру вакцинисано 143 корисника и 10 запослених. Поред њих данас је завршена имунизација у приватним домовима за старије где је укупно дато 46 вакцина. Вакцинација запослених у здравству започета је у петак у Општој болници Лесковац, 08.01.2021. године и до сада су дате 182 вакцине. Вакцинација ће бити омогућена свим заинтересованим особама. Од данас, сви грађани Републике Србије имају могућност да се за вакцинацију пријаве електронским путем на порталу Е-управа где уносом својих података можете поднети захтев за неку од вакцина које буду биле доступне. Сутра др Небојша Димитријевић има састанак у министарству тако да ћемо сачекати нове информације“

Др Небојша Димитријевић је казао да ови бројеви могу деловати незадовољавајуће, али је додао да морамо имати у виду да се рад у здравственим установама одвија у сменама, да је немогуће вакцинисати велики број људи одједном. Директор је казао да је министар наложио да се направе екипе за спровођење масовне вакцинације јер је у Србију стигао велики број вакцина и да ће сутра имати податак о начину и роковима. Он је објаснио да су у Републици Србији тренутно доступне Спутњик и Фајзер вакцина као и начин на који се оне чувају и користе.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија