wrapper

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је данас у присуству представника здравствених установа Завод за јавно здравље, Дом здравља и Општа болница одржао прес конференцију на којој је истакао да до сада на територији нашег града и читавог Јабланичког округа званично нема регистрованог случаја оболелог од вируса COVID-19.

Он је говорио о раду волонтерског кол центра који су Штаб за ванредне ситуације и Стручно-оперативни тим града Лесковца формирали како би се најстаријим и најугрођенијим суграђанима олакшао живот. Он је најавио отварање још неколико додатних кол центра у већим околним местима, и то у Грделици, Вучју, Печењевцу и Брестовцу, Манојловцу, као и већим местима попут Бобишта, Анчикија и Братмиловца и Винарца и Доњег Стопања, али и Предејану. Тиме ћемо унапредити и олакшати организацију и омогућити свим нашим суграђанима да брже и ефикасније помоћ стигне до њих.

У свом обраћању градоначелник је обавестио јавност да је започета дезинфекција јавних површина од стране Јавно-комуналног предузећа „Комуналац“ али и да се људи који су се из иностранства вратили у Лесковац придржавају налога Завода за јавно здравље и поштују предвиђени период самоизолације.

На самом крају градоначелник је поручио:

„За крај остављам најпозитивније и најупечатљивије чињенице које српском народу и нашем граду никада нису недостајале. Пре свега ћу похвалити наше младе волонтере који показују ентузијазам и жељу да помогну на разне начине. Хвала им што се у овим тешким тренуцима можемо ослонити на њих јер само заједно можемо превазићи овакве ситуације.

Коначно, упућујем захвалност свим нашим суграђанима који су синоћ на величанствен начин подржали све здравствене раднике. Нашим градом је одзвањао звук аплауза и хвала свима јер ја као лекар знам колико та пофршка значи људима који обављају овако тежак и одговоран посао, а поготово у овако неизвесним тренуцима.

Још једном апелујем на све да се понашају одговорно и савесно, да се придржавају прописаних мера заштите и превенције и да остану смирени и разумни.“

Директорка Завода за јавно здравље Александра Николић је додала да ће Градски штаб за ванредне ситуације добијати извештај о епидемиолошкој ситуацији у граду који ће се базирати на процени и оцени у односу на претходну недељу, као и на исти период прошле године о кретању обољења сличних грипу и акутним респираторним инфекцијама. На основу тог извештаја Завод за јавно здравље ће давати предлог за остале мере које спроводи Градски штаб за ванредене ситуације.

Славиша Божић, директор Дома здравља, је истакао да је прва мера заштите коју је ова здравствена установа увела затварање најфреквентнијих делова попут лабораторије што је уродило плодом јер је број пацијената од увођења ових мера значајно смањен. Божић је упутио захвалност свима коју разумеју ситуацију и не долазе у Дом здравља без преке потребе.

Др Часлав Недељковић, епидемиолог заполсен у Дому здравља Лесковац, је истакао да се стоматолошке интервенције, педијатријски прегледи и даље реализују, као и прегледи пацијната чије стање захтева хитну медицинску помоћ. „Без обзира на то што је смањен број пацијената смањен, људи се понашају врло одговорно, тако да за сада нећемо смањивати капацитете. За сада је апсолутно све под контролом тако да смо спремни и за озбиљније ствари.“

Небојша Димитријевић, директор Опште болнице, је поновио да на територији града Лесковца нема заражених и додао да је то резултат добре организације и комуникације између Градског штаба за ванредне ситуациje, Завода за јавно здравље, Дома здравља и Опште болнице Лесковац. Он је рекао да болница ради смањеним капацитетима, да има много мање пацијената међу којима су само хитни и најозбиљнији случајеви.

На крају конференције пуштена су три видео обраћања Драгана Боже Марјановића, познатог лесковачког глумца, Андрије Јовића, познати јутјубер, и Далибора Стефановића, намесника лесковачке цркве који су апеловали на грађане да остану код куће и тиме заштите своје и здравље свих наших суграђана.

 

 

 

Tagovano

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија