wrapper

Данас, када већина младих људи одлази из села у град, тридесеттрогодишњи Саша Вељковић заједно са својом породицом, веома успешно води фарму  са преко 100 грла.

Почео је пре 12 година, како каже, ослањајући се само на своју породицу и свој рад. Сада у овој фарми узгаја 50 музних крава и 60 јуница различитих величина.

Како и сам каже често наилази на неразумевање од стране млађих људи због тога што је одабрао да се бави сточарством.

„Појединцима је боље да примају помоћ од државе и не раде ништа. Ја сам са својом супругом и родитељима одабрао да се бавим сточарством и веома сам поносан на то – каже Саша, отац двојице дечака и једне девојчице.

„Посао сточара није лак, ради се од јутра до мрака, и управо зато рад овог младог човека заслужује велику похвалу. На држави и локалној самоуправи је да створе одговарајуће услове и да помогну оваквим газдинствима. Поред улагања у важне инфраструктурне објекте, образовање, културу, у последње четири године важно место у буџету града имала је и пољопривреда. Сопственим напорима, али и уз подршку ресорног Министарства, остварили смо помаке у овој области - рекао је градоначелник Лесковца Горан Цветановић који је данас посетио ово газдинство.

Ове године у пољопривреду ће бити уложено 160 милиона динара, а издвајања за ове намене биће увећана на око 4 посто укупног буџета града. Када је реч о издвајањима Министарства пољопривреде, Уредбом о подстицајима највише новца ће добити сточари – укупно 5,2 милијарде динара. Подстицаји за квалитетне приплодне млечне краве износиће 25 000 по грлу, подстицаји за квалитетне приплодне товне краве и бикове такође 25 хиљада динара по грлу. Премија за млеко остаје седам динара по литру, а укупно су за ову меру  намењене 3,4 милијарде динара. 

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија