wrapper

Након вучјанског и манојловачког краја, данас и пољопривредни произвођачи са подручја Грделице и околине могу да очекују уплату подстицајних средстава града Лесковца у укупној висини од 3,2 милиона динара. Oд укупно 994 корисника и 34,5 милиона динара из буџета града, укупно 106 пољопривредних газдинстава из овог дела града је аплицирало за субвенцију коју ће углавном користити за унапређење пластеничке проиводње, меру која је и иначе била најтраженија ове године.

Будућност пољопривредне производње је у пластеницима који се у лесковачком крају простиру на око 1700 хектара. Већина пољопривредника је кренула са неколико малих пластеника, постепено су се развијали  и данас многи од њих имају производњу поврћа која се може видети у развијеним западним земљама. Такав је случај и са младом пољопривредницом Драганом Стојановић из Доњег Буниброда која показује да су спој породичне традиције, знања и паметног улагања увек добар рецепт за успех. Ова тридесетогодишња мајка двоје деце се дуже од десет година бави производњом парадајза, паприке, краставца, купуса и љутих папричица у 20 пластеника које одржава са осталим члановима породице. А у плану је подизање још десетак.

Ове године је преко Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде остварила право на субвенцију за младе пољопривреднике захваљујући којој је набавила прикључне машине за пластенике вредне 2,4 милиона динара, од чега је 75% покрило министарство. Према њеним речима и град и држава више него икада улажу у ову важну грану привреде и не крије захвалност и радост због тога: "Пријавила сам се за градску субвенцију зато што у производњу треба стално улагати. Улагања су велика тако да нам сваки динар значи. Средства која сам добила ћу искористити за систем за наводњавање и црни најлон за пластеник. Хвала држави, градоначелнику и граду на средствима и свему што чине за нас младе пољопривреднике."

У Доњем Буниброду се већина домаћинства бави производњом поврћа, пластеници су уобичајена појава. Овде је пољопривредно земљиште квалитетно, а у непосредној близини је и Туловска река која пољопривредницима пружа могућност наводњавања али је деценијама уназад због честих изливања узроковала штете. Овај проблем је и званично решен текуће године изградњом растеретног канала у који је град Лесковав уложио скоро 100 милиона динара.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија