wrapper

Манастир Светог Јована Крститеља код села Јашуња најстарија је и најзначајнија светиња у Јабланичком округу. Ове године манастирски комплекс слави 650 година свог постојања и 500 година од подизања манастирске цркве.

Да би овај јубилеј био достојно обележен  град Лесковац је, преко Агенције за локални економски развој, кренуо у фазну реализацију пројекта изградње манастирског комплекса.

Током 2008. године обезбеђена су средства од милион динара за покретање изградње конака, што је касније финансијски подржао тадашњи владика, а садашњи патријарх господин Иринеј и конак је у потпуности завршен. Обнова је настављена 2013. године, а у последње четири године у изградњу манастирског комплекса уложено је око 9,5 милиона динара. Остаје да се на пролеће ове године уреди двориште и тиме комплетно заврше радови на обнови овог манастира.

У обележавање манастирског јубилеја укључио се и Народни музеј у Лесковцу чији су запослени ангажовани на изради монографије и 3Д мапинг пројекције  „Пет векова јашуњских манастира“.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија