wrapper

Градоначелнк Лесковца, др Горан Цветановић је, пресецањем ленте, заједно са децом, отворио „Дечје сокаче“, које спаја игралиште и двориште Шоп Ђокићеве куће.

Испред локлане самоуправе обратила се Александра Стојановић, ПР, и притом искористила прилику да деци честита њихов празник, Светски дан детета.

„Данас смо овде и како бисмо наше драге малишане упознали са нашом историјом, традицијом, нечим што је специфично само за нас православне Србе – нашом славом.

Веома ми је драго што је наша Туристичка организација покренула манифестацију „У сусрет српским славама“, која ће, сигурна сам, трајати дуги низ година и постати негована традиција као што су и наше славе,“ – рекла је Александра.

Слава је јединствени празник сваке породице посвећена светитељу, заштитнику домаћинства. Она све окупља око трпезе на којој се увек нађу жито, колач, свећа и представља једину непрекинуту традицију нашег народа.

„Колико смо богати што имамо овај јединствен обичај показује и чињеница да је српска слава уписана на Унескову репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа,“ – додала је Стојановићева и честитала свим суграђанима који вечерас и сутра славе Аранђеловдан.

Након краћег дечјег перформанса и украшавања славских колача од стране малишана, протојереј Дејан Станковић учио је децу обичајима српских слава и притом пресекао славски колач.

Прву награду за најлепше украшен славски колач од стране деце добили су малишани из вртића „Цицибан“, док је вртићу „1001 радост“ припала прва награда за најлепше украшен славски колач од стране одраслих/родитеља.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија