Одштампајте ову страницу

Народна библиотека „Радоје Домановић“ у Лесковцу данас је организовала програм стручних предавања поводом обележавања јубилеја – 140 година од оснивања прве читаонице у Лесковцу.

Стручни панели су намењени библиотекарима из читаве Србије, а стручна предавања су под покровитељством Министарства културе и информисања и града Лесковца. Стручни панел отвориле су Весна Илић в.д. директора Народне библиотеке „Радоје Домановић“ и Бранкица Стаменковић, члан Градског већа.

„Када се поведе данас реч о нашем идентитету који се огледа кроз легенде, традицију и историју нашег града, сагледава се један савремен град који је настојао да створи услове да спој два света, спој историје и модерног, савременог града где Библиотека добија трајно на важности. Библиотека у Лесковцу повезује духовне области које се су свести модерног човека допуњују у јединствену животну важност“ – казала је Весна Илић.

Бранкица Стаменковић је приликом отварања панела поручила: „Враћање почетку јесте увек најснажнија и најузбудљивија опсесија. Све у том кругу између јуче и данас, између памћења и заборава, између два стања духа. Време лесковачке Библиотеке заправо је време тихе озбиљности, када се идеја изродила у облик. Идеја је је у томе да је библиотека не само један прозор за читање, већ трагање за обликом читања, који би изразио и живот и уметност, и стварност и науку, у целокупном људском стваралаштву.“

На самом крају честитала је и остлим библиотекарима који славе јубилеј ове године и пожелила им да остану доследни у настојању да очувају нашу културну баштину.

Галерија слика