wrapper

Након 21. седнице Штаба за ванредне ситуације одржана је конференција за медије на којој су командант овог штаба и градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић, директорка Завода за јавно здравље Лесковац др Александра Николић и директор Опште болнице Лесковац др Небојша Димитријевић говорили о актуелној ситуацији у нашем граду.

Градоначелник Лесковца је обавестио јавност да је укупно троје особа из Јабланичког округа заражено корона вирусом (две из Лесковца и једна из Власотинца) док се на резултате једне анализе чека, да се 165 особа налази у самоизолацији због сумње на присуство овог вируса у организму, као и да је 649 особа упућено на самоизолацију због тога што су из иностранства након пролашења пандемије допутовали у наш град. Он је истакао да волонтерски кол центар града Лесковца и свих околних места вредно раде, те да је до сада било 2000 позива и око 400 излазака на терен и додао: „Јучерашњи дан је свакако обележила вест да је читаво једно одељење Опште болнице Лесковац у изолацији због сумње да је један лекар заражен, на сву срећу, анализа је показала да је његов узорак негативан тако да су се све суспектне колеге лекари и медицинско особље данас вратили на посао.

Још једна вест у вези са нашим градом је јуче окупирала пажњу грађана Србије, а то је слика младих анестезиолога који раде на нишком клиничком центру и цео свој радни дан проведу под пуном заштитном опремом борећи се да обуздају епидемију корона вируса. Један од доктора чије лице је натечено од заштитних маски и каишева је др Милена Стојановић, иначе одборница у Скупштини града Лесковца пореклом из Грделице.“

Он се уједно захвалио свим пожртвованим медицинским радницима, младим волонтерима, друштвено-одговорним компанијама, као и свим запосленима у апотекама, супермаркетима, пијацама, јавно комуналним предузећима која одржавају хигијену у нашем граду јер и они умногоме олакшавају ову тешку ситуацију у којој смо сви заједно и ризикују своје здравље поштено радећи свој посао. Након обраћања је пуштен кратак филм који је направљен у знак захвалности свима онима који дају сцој допринос у борби против епидемије вируса COVID-19.

Александра Николић је након тога поднела извештај о епидемиолошкој ситуацији у граду Лесковцу: „Ускоро улазимо у четврту недељу епидемије. До сада смо узели узорак 11 особа и послали их на анализу на Иститут за епидемиологију и вирусологију Торлак. Од тих 11 узорака, три је позитивно. Оно што бих истакла да се епидемиолошка ситуација и евентуална прогноза за сваки део Јабланичког округа заснива на броју извору извора инфекције и броју контаката који тај извор инфекције оствари.“ По њеним речима две новооболеле особе нису биле у контакту са особом која је прва регистрована и да ће сви остали детаљи бити објављени на сајту Министарства здравља COVID-19.rs. Она је апеловала на све грађане да се придржавају мера које прописује Влада Републике Србије, а посебно мере самоизолације како би се број контаката свео на минимум.

Директор Опште болнице Лесковац Небојша Димитријевић је истакао да је тренутно најважније спречити ширење вируса међу медицинско особље које ради у лесковачкој болници, те да је одлична вест то што колега са Службе интерне медицине није заражен. Из тог разлога је затражио да се одвоји улаз за пацијенте од улаза за упошљенике, јер кад су они здрави онда могу помоћи становништву. Он је додао да се један доктор са Одељења хирургије се налази у самоизолацију због тога што су чланови његове породице недавно боравили у иностранству али и да ће Одељење физијатрије привремено служити као тријажни центар фебрилних случајева.

Tagovano

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија