wrapper

У организацији Технолошког факултета у Лесковцу и Српске академије наука и уметности, Огранка из Ниша, данас и сутра се одржава тринаести национални симпозијум са међународним учешћем „Савремене технологије и привредни развој“.

Симпозијум окупља еминентне стручњаке из свих области технологије и развоја како из земље, тако и из иностранства. Генерални покровитељ симпозијума је Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

На отварању симпозијума говорио је декан Технолошког факултета, проф. др Љубиша Николић: „Технолошки факултет сваке друге године организује симпозијум учешћем „Савремене технологије и привредни развој“ који траје два дана, и тако смо стигли до 13. симпозијума. Ово је прилика да се сретнемо, упознамо, презентујемо свој научно истраживачки рад и мисли, разменимо искуства и идеје и научимо нешто ново. Биће презентовано 149 радова у 13 секција, из 71 институције из 11 земаља са 31 факултета, 25 института, 3 високе школе и 12 привредних субјеката.“

Након декана Технолошког факултета говорио је академик Нинослав Стојадиновић, председник нишког огранка Српске академије наука и уметности и казао: „Велико ми је задовољство да вам се обратим на отварању симпозијума и пожелим вам успешан рад. Сарадња нишког огранка САНУ и Технолошког факултета добила је посебан замах избором професора Владе Вељковића за дописног члана Академије.“ Академик Стојадиновић се осврнуо на сарадњу Града Лесковца и Српске академије наука и уметности. „Руководство Града Лесковца на челу са градоначелником др Гораном Цветановићем имало је истанчан осећај да процени значај избора колеге Вељковића, и кренули смо у једну сарадњу из области економских наука и у току је први пројекат Огранка САНУ у Нишу и Града Лесковца у износу од пола милиона динара, што је веома значајно за све нас“ – истакао је Стојадиновић.

У име локалне самоуправе Града Лесковца скуп је поздравио др Слободан Глишић, члан Градског већа.

„Технолошки факултет у Лесковцу, чији сам бивши студент, један је од центара образовања у јужној Србији. За својих 40 година постојања израстао је у установу вредну поштовања захваљујући којој се Универзитет у Нишу прошле године први пут нашао на Шангајској листи универзитета. Чињеницу да је факултет поштован ван граница Лесковца и Србије, доказује и данашњи симпозијум. Наша жеља је да у Лесковац привучемо што више студената из других градова, али и да што већи број младих овде остане, а ваша установа свакако има велики утицај на то, управо због тога сте и добитници Октобарске медаље која вам је уручена прошле недеље“ – истакао је Глишић пожелевши учесницима успешан скуп.

Проректор Универзитета у Нишу, професор Јован Степановић, је говорио о нишком Универзитету и казао:

„Због специфичности тема, овај научни скуп је од посебног значаја за наш универзитет. Универзитет у Нишу је основан 1965.године и успешно ради свих ових година, наравно, захваљујући факултетима у његовом саставу. Данас скоро 2.400 наставника и сарадника изводи наставу за око 30.000 студената на 14 факултета на оснвним, мастер и докторским студијама. Овај научни скуп је још једна могућност да се наша сарадња шири и јача. Верујем да ће научни резултати, који ће бити презентовани овде и објављени у зборнику јачати нашу академску заједницу. Срећан сам што је факултет, као и претходне године, окупио најбоље у хемијским технологијама, прехрамбеним и биотехнологијама, текстилним технологијама и економским наукама.“

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија