wrapper

Тринаеста Европска ноћ истраживача вечерас је у Лесковцу одржана на градском тргу.

Манифестација посвећена популаризацији науке и учењу кроз забаву се ове године обележава у више од 25 земаља и у 25 градова у Србији, наука је изашла на улице освојила тргове, а свим радозналцима у Лесковцу, нарочито оним најмлађима, Центар за стручно усавршавање је, у сарадњи са партнерима, представио бројне експерименте, прегршт креативних интерактивних радионица и креативне кутке.

Директорка Центра Анђела Костић Минић се обратила у име организатора:

„Од понедељка смо се трудили да кроз разноврсне радионице, предавања, презентације промовишемо и истражимо основну идеју овогодишње манифестације која гласи Наука је уметност. Оно што се издвојило јесте креативност. Без креативности, потребе и способности да се осмисли или открије нешто ново и другачије, нема успеха ни напретка ни у науци ни у уметности. Зато данас подстичемо и славимо креативност. Свака од ових радионица је усмерена управо ка томе. Зато будите креативни, будите слободни да испробате нешто непознато, играјте се, забавите се, истражујте и учите! “

Манифестацију је отворио Владимир Бранковић, заменик секретара Скупштине града уз речи:

„Поносни смо што се град Лесковац нашао у друштву 25 земаља у Европи, односно исто толико градова у Србији, у којима се обележава Европска ноћ истраживача.

Током недеље врата својих лабораторија отворио је Технолошки факултет, али се велики број активности са циљем популаризације науке одиграо и у Центру за стручно усавршавање, Музеју, Лесковачком културном центру.

Подсетићу да је управо у Лесковцу отворен први научни клуб у Србији, 2016. године, када је градоначелник др сци. мед. Горан Цветановић потписао Меморандум о сарадњи између града Лесковца и Центра за промоцију науке. Уз то, већ годину дана, млади на располагању имају и Мејкерс спејс, први те врсте на југу Србије. Град Лесковац подржава рад Центра за стручно усавршавање са око 19 милиона динара на годишњем нивоу, док младе људе додатно подстиче награђивањем преко Фонда за младе таленте у оквиру Канцеларије за младе.“

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија