wrapper

На данашњи дан, који се обележава као Светски дан шума, Одељење за заштиту животне средине Градске управе града Лесковца организовало је боравак на врху брда Хисар како би се указало на важност шума и очување животне средине.

„Шуме су природни пречишћавачи ваздуха, заштитиници од ерозије и клизишта, али и природна станишта биљака и животиња. Град Лесковац је свестан значаја који шуме имају, те је пажња у великој мери посвећена овом делу екологије. Прошле године је управо на овој локацији реализован пројекат пошумљавања вредан преко милион и 400 хиљада динара заједничким улагањем Зеленог фонда Србије и Фонда за заштиту животне средине града Лесковца. Овај тренд се наставља и у 2022. години. Реализоваћемо још један пројекат пошумљавања девастираних површина средствима у износу од два милиона динара која су нам одобрена за пројекат којим смо конкурисали код Министарства за заштиту животне средине. Пошумљавање ће бити спроведено у Спомен парку и парковским површинама у Брестовцу“ – рекла је Јелена Трајковић, шеф Одељења за заштиту животне средине.

Ивана Момић главни пројектант пројекта пошумљавања и представник ЈП Урбанизам и изградња је данас нагласила важност парк шуме Хисар као најзначајније јавне зелене површине у граду, додала да има рекреативни и археолошки потенцијал и казала:

„На скоро 11 хектара које Хисар заузима, на 300 метара надморске висине, шума ствара свеже вазудушне масе које се пружају градом и ово брдо представља плућа града Лесковца. Зато ЈП Урбанизам и изградња сваке године око 2,5 милиона динара издваја за дендро материјал за озелењавање паркова и поред тога смо приступили пројекту Министарства којим смо прошле године на овој локацији засадили 220 стабала на самој стази и 50 стабала на платоу, углавном лишћарске вегетације.“

Она је подсетила да се стално ради на уређењу овог простора, да су постављени мобилијари, клупе, роштиљ и најавила будуће акције уређења како Хисара, тако и осталих површина у граду које то захтевају.

Данашњем обиласку су присуствовали ученици основних школа Вожд Карађорђе, Петар Тасић, Хемијско-технолошке школе. Представниви Градске управе и ЈП Урбанизам и изградња су их упознали са важности шума, садње и очувања животне средине.

Tagovano

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија