wrapper

Од 1948. године, 8. мај се обележава као Светски дан Црвеног крста и слави рођење оснивача највеће и најстарије хуманитарне организације на свету, Анри Динана. Покрет Црвени крст се развијао током времена, а несебични дух помоћи и подршке који влада од самог почетка у свим ситуацијама када је људском бићу потребна помоћ условио је да буде прихваћен дословно у целом свету. На самом почетку 20. века, Динану је уручена Нобелова награда за мир чиме је исписао историју и постао први добитник овог признања.

Двадесет петог јануара, по старом календару, односно 6. фебруара по новом, 1876. године, на иницијативу др Владана Ђорђевића, угледног војног лекара, у Дворани београдске општине, основано је Српско друштво Црвеног крста. За првог председника изабран је митрополит Михајло Јовановић, а Управу је чинило неколико угледних грађана тадашње Србије. Своје програмске активности данас Црвени крст Србије реализује захваљујући помоћи 60.000 волонтера и стручном ангажовању 800 запослених у мрежи Црвеног крста Србије. Црвени крст Србије у сарадњи са донаторима реализује 64 различита програма. Приступ организације је универзалан, вођен основним принципима – хуманост, непристрасност, неутралност, независност, добровољност, јединство и универзалност.

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је тим поводом поручио да је ово дан који нас подсећа да ову организацију чине волонтери, изузетни људи великог срца и њихова несебична дела, да је ово дан кад се славе сви они принципи који треба да буду наша идеја водиља сваког дана, не само на данашњи дан - храброст, солидност, нада и подршка су покретачка снага сваке заједнице.

Подсећамо да је 2019. године градоначелнику Лесковца др сци. мед. Горану Цветановићу припао сребрни знак Црвеног крста Србије и плакета од стране Црвеног крста Лесковац.

 

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија