wrapper

Светски дан борбе против сиде, обележава се 1. децембра од 1988. године и установљен је са идејом да се подигне свест о потреби правовременог тестирања на вирус ХИВ-а, као и на смањивање стигме коју овај вирус носи.

Ова болест је у протеклих 40 година однела преко 25 милиона живота. И даље је присутна широм света, према извештају Заједничког програма Уједињених нација за ХИВ/АИДС, у свету данас са овим вирусом живи око 34 милиона људи. У Европи их је 2,3 милиона, а да многи од њих нису ни свесни ове чињенице. У претходне четири деценије научили смо да ова болест не дискриминише. У свакој земљи има људи који живе са ХИВ-ом. Ниједна старосна група, ниједна раса, ниједна нација, раса, професија, род, религија, полна или сексулана оријентација није поштеђена.

Овај дан се обележава и како би се подигла солидарност и свест друштва, те да се умањи дискриминација ХИВ позитивних особа, омогући им се достојанствен живот и остварење свих права која им припадају.

Места за напредак у том погледу увек има и црвена трака, као симболе борбе против ове болести, служи да нас на то подсети и подстакне.

Tagovano

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија