wrapper

Након 27. седнице Градског штаба за ванредне ситуације на којем су донете нове одлуке у циљу усаглашавања мера заштите и превенције епидемије са одлукама на нивоу републике, одржана је конференција за новинаре на којој је градоначелник и командант Штаба за ванредне ситуације града Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић града Лесковца објавио је позитиван податак да ће у току данашњег дана из COVID болнице у Лесковцу бити отпуштено 15 пацијената.

„У COVID центру у Општој болници Лесковац хоспитализована су 123 пацијента, сви су у добром стању, ниједан пацијент није на респиратору. Јуче је било два отпуста из болнице, а стигао је и негативни налаз за 15 пацијената који ће данас бити отпуштени са болничког лечења.“

Цветановић је данас јавност упознао са актуелном епидемиолошком ситуацијом у Лесковцу:

„Укупни број оболелих од почетка епидемије у округу износи 180 лица, у Лесковцу 134 лица. Власотинце бележи 36 оболелих, Лебане 5, Бојник 3 и Медвеђа 2. Са анализе је стигло укупно 259 узорака, од чега је 37 позитивних, у Лесковцу од тога 27, што значи да су 222 узорка негативна. Од укупног броја потврђених случајева COVID-a 19 на подручју округа број оболелих међу запосленима у здравству је 63. На данашњи дан чекамо резултате за 91 узорак. Број особа које су под здравственим надзором због контакта са оболелима у Лесковцу износи 1205 лица, у округу 1486. Док је у самоизолацији због доласка из иностранства 867 особа у Лесковцу и 1072 у округу.

Уколико сте током јучерашњег дана пратили конференцију у 15 часова на којој нас стручњаци извештавају о епидемиолошкој ситуацији могли сте чути да наша земља има има већи број пацијената који су отпуштени са болничког лечења, него оних који долазе у болнице.“

Он је нагласио да овакви охрабрујући подаци резултују мање ригорозним мерама којима ће се најстаријим суграђанима омогућити да изађу у тридесетоминутну шетњу у периоду од 18 до 1 час после поноћи, највише 600 метара од места становања три пута недељно уторком, петком и недељом. Он им се уједно захвалио на високом степену самодисциплине и одговорности и додао да паковање и дистрибуција пакета тече по плану, и да ће се након грделичког где је подељено око 3000 пакета, кренути са уручивањем пакета сениорима из Вучја и околине.

Градоначелник се на крају поново захвалио свим волонтерима лесковачког кол-центра и казао да су до данашњег дана примили 6750 позива и преко 2600 пута изашли на терен. Своје обраћање је завршио поруком свим грађанима да издрже још мало јер се према свим показатељима назире се крај ове ситуације и да према наводима епидемиолога вирус полако слаби и да ћемо се ускоро вратити нормалним токовима живота наравно уз, како је градоначелник нагласио, поштовање мера попут социјалног дистанцирања, употребе дезинфекционих средстава и ношења маски и рукавица.

Др Славиша Божић, директор Дома здравља Лесковац је изнео податак да је 37 пацијената са територије града Лесковца који су се лечили у хали „Чаир“ и Нишкој бањи враћени својим кућама након успешно завршеног лечења и сада се налазе у обавезној изолацији у трајању од 14 дана.

Др Небојша Димитријевић, директор Опште болнице Лесковац чијих шест павиљонских зграда функционише као Ковид центар је истакао да ова установа функционише како треба, да се врше само хитне интервенције, те да су лекари, медицински техничари и сви остали запослени у обавези да носе сву заштитну опрему и да је они у потпуности поштују.

Tagovano

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија