wrapper

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је данас одржао конференцију за медије на којој је говорио о тренутној ситуацији у граду Лесковцу истакавши да је претходна ноћ протекла мирно, и да на територији нашег града и читавог Јабланичког округа и даље нема регистрованог случаја заражених од вируса COVID-19.

Он је говорио о раду волонтерског центра града Лесковца који је формиран за пружање подршке и помоћи старијим суграђанима, хроничним пацијентима и свима онима који због епидемиолошке ситуације не смеју напуштати своје домове.

„Волонтерски кол центар града Лесковца ради пуном паром. Од формирања до данашњег дана је примљено око 400 позива, и било је око 90 излазака на терен. Млади волонтери посвећено и стрпљиво одговарају на питања наших најстаријих суграђана, снабдевају их потребним намирницама, лековима и решавају њихове недоумице како би им помогли да превазиђу ситуацију у којој смо сви заједно.Како бисмо грађанима још више олакшали ову ситуацију и омогућили што бржу реакцију волонтера јуче смо у месним канцеларијама већих места активирали постојеће телефонске линије и поднели захтев за формирање додатних линија на територији града Лесковца.“

Градоначелник је позвао све људе добре воље да се пријаве за рад у волонтерском центру тако што ће попунити формулар и послати га на званични и-мејл Канцеларије за младе. Како је најављено у току је реализација добијања нових телефонских линија у просторијама месне заједнице у Грделици (која ће имате пет линија), у просторијама Дома културе у Вучју (три линије), Дому културе у Брестовцу и Дому културе у Печењевцу по две линије, и као и у месној заједници у Манојловцу. По процени надлежних, процедура оспособљавања ових телефонских линија ће бити завршена данас, и јавност ће бити обавештена о томе, док ће грађани следећих места моћи да позивају бројеве својих месних заједница које већ поседују телефонске линије, и то: Предејане – 016/34-06-126, Бобиште – 016/297-707, Анчики и Братмиловце – 016/29-63-66, Винарце са Доњим Стопањем – 016/252-468.

Градоначелник је истакао важност улагања у здравствене институције и подсетио да је Служба за инфективне болести пре две године у потпуности реновирана након више од четрдесет година.

С тим у вези се захвалио принцези Катарини Карађорђевић на вредној донацији Општој болници Лесковац у виду дефибрилатора, али и свим лекарима и медицинском особљу, волонтерима и младим људима који се у великом броју пријављују за рад у кол центру, као и свим грађанима који су показали да имају поверење у све мере које држава и њихов град предузимју по саветима најстручнијих људи из области медицине у борби против вируса  COVID-19.

Он је похвалио и друштвено одговорне компаније које послују на територији града Лесковца које су део својих производних капацитета усмерили ка изради заштитних маски. Реч је о локалној компанији Dit's као и страним компанијама Аутостоп и Терастил.

Горан Савић, директор Републичког фонда за здравствено осигурање у Лесковцу, том приликом истакао је следеће:

„Испорука лекова на рецепт од стране апотека са којима Републички фонд има уговор у овој новонасталој ситуацији јављају се поједине куће са иницијативом да могу да помогну на тај начин што би старим лицима, трудницама, социјално угроженим групама вршили доставу лекова на кућне адресе. Та сарадња ће бити договорена у најскоријем року, преко Кабинета градоначелника и ја молим у овом тренутку и друге куће, апотеке, који имају могућности да помогну на тај начин да то и учине.“

Говорећи о електронски рецептима рекао је:

„У вези са електронским рецептом треба напоменути да ће у току дана бити обавештене здравствене установе и исти ће бити продужен на онај период, за лица која имају активну терапију, на који је она била и до сада прописана. Значи, терапија може бити прописана најдуже за шест месеци, али ономе коме је прописана за три или четири месеца биће аутоматски продужена на тај период без јављања изабраном лекару и о томе ће бити информиране апотеке са којима РФЗО има уговор. Лица која немају активну терапију неопходно је да се јаве изабраном лекару како би им исти прописао терапију за наредни период. Јављање изабраном лекару је регулисано другим инструкцијама и омогућено је и телефонским путем без одласка лекару.“

„У периоду ванредног стања могуће је остваривати здравствену заштиту и без оверене здравствене исправе или картице здравственог осигурања. Такође, ако је неком потребно лечење, ван подручја филијале није потребна сагласност лекарске комисије. А што се тиче боловања, омогућено је аутоматско продужење боловања за лица која се налазе на истом, без доласка на лекарску комисију и о томе ће лекарска комисија службеним путем прибављати информације. За нова боловања избарани лекари ће електронским путем достављати информације комисијама, тако да и у тим случајевима није неопходно долазити у филијалу Републичког фонда,“ – додао је директор Савић.

Директорка Завода за јавно здравље Лесковац Александра Николић рекла је да од среде 18. марта није постављена сумња на COVID-19, односно да институту ТОРЛАК нису однесени узорци.

Tagovano

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија