wrapper

У оквиру пројекта „Паметна специјализација полуга регионалног развоја“ Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа је у Бечу 01. и 02. октобра организовао студијску посету у циљу учествовања на тематским састанцима са циљем успостављања међународне сарадње за пренос добре праксе примене концепта паметне специјализације региона. На студијској посети учествовали су представници локалних самоуправа Јабланичког и Пчињског округа који су и партнери на пројекту (Лесковац, Власотинце, Бојник, Медвеђа, Врање, Владичин Хан, Трговиште, Бујановац и Прешево).


Циљ студијске посете био је упознавање са примерима добре праксе паметне специјализације у Европској унији тј. Аустрији.
Председника Скупштине Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа, градоначелника др сци. мед. Горана Цветановића и секретара Скупштине Зорана Вукашиновића, директорку центра Драгану Белензаду и представнике осталих општина примио је амбасадор Републике Србије у Аустрији Њ. Е. Небојша Родић са аташеима и службеницима Амбасаде. На пријему су представљени капацитети и могућности Јабланичког и Пчињског округа, разговарало се о могућностима заједничког деловања градова и општина Јабланичког и Пчињског округа у Аустрији уз помоћ Амбасаде Републике Србије посебно у области представљања инвестиционих прилика нашег региона дијаспори и инвеститорима.
„Паметна специјализација је европски модел регионалног и економског развоја заснован на знању и иновацијама. Концепт промовише стратешко и ефикасно коришћење ресурса у циљу постизања економског раста и раста запослености кроз препознавање и развијање компаративних предности регионалне и локалне економије.
Овом студијском посетом желели смо да упознамо доносиоце одлука у градовима и општинама Јабланичког и Пчињског округа са примерима добре праксе у Аустрији и представимо им концепт паметне специјализације као и како он функционише у пракси“, рекла је директор Центра за развој Јабланичког и Пчињског округа Драгана Белензада.
„Намера пројекта је да путем подизања нивоа свести мотивише циљне групе (јавни, привредни, академски и цивилни сектор) за учествовање у процесу дефинисања развојних приоритета као и да путем међународне сарадње и изградње капацитета субјеката регионалног развоја постави основе за примену паметне специјализације у Јабланичком и Пчињском округу“, - додала је она.
Учесници студијске посете посетили су и компаније Landgarten, Еnergy park а.д, BIOGAS и упознали се са примерима паметне специјализације коју могу бити примењени и код нас. Сусрети су организовани у сарадњи са канцеларијом Привредне коморе Србије у Бечу на којима је присуствовала и представница привредне коморе у Бечу, Нада Кнежевић.
Пројекат „Паметна специјализација полуга регионалног развоја“ суфинансирају Развојна агенција Србије, Центар за развој Јабланичког и Пчињског округа и 10 јединица локалних самоуправа Јабланичког и Пчињског округа.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија