wrapper

Вечерас је Лесковац био у знаку најбољих међу најбољима, четворица чланова Српске академије наука и уметности, сви пореклом из лесковачког краја одазвали су се позиву градоначелника Лесковца др сци. мед. Горана Цветановића и тим поводом је одржана конференција за медије у свечаној сали.

Градоначелник Лесковца је у свом обраћању истакао да о друштвеној заједници града Лесковца и Јабланичког округа много говори чињеница да четворица врсних стручњака, професора и чланова САНУ потиче са наших простора – то су цењени професор доктор Јован Хаџи Ђокић, професор доктор Милорад Митковић, професор доктор Горан Станковић и професор доктор Влада Вељковић, и додао да су овом посетом нашем граду и њему лично учинили велику част.

„Осим научних и стручних скупова, ретке су прилике када на једном месту можете срести четворицу академика. А данас су сви ови велики људи са нама. У седишту нашег малог, а ипак тако великог града. Јер један град чине великим и значајним људи и њихова достигнућа. У том погледу Лесковац је итекако значајан и богат.

Oво је права слика нашег града. Веома смо поносни на успехе свих наших суграђана, наших амбасадора. Где год да су, они Лесковац носе у срцу и његову душу показују на најбољи начин.“

Проф. др Јован Хаџи Ђокић се први обратио присутнима, захвалио градоначелнику на топлој добродошлици и лепим речима и истакао следеће:

„Лесковац је у моје време, када сам ја похађао Гимназију важио за Мали Манчестер, после тога је имао мали застој у развоју. Међутим, сада захваљујући председнику Александру Вучићу и градоначелнику Цветановићу видимо да се овде граде нове фабрике, отварају се нова радна места и Лесковац ће ускоро заблистати поново пуним сјајем.“

Он је истакао да је посебно поносан на чињеницу да му је на Дан државности уручена Карађорђева звезда трећег реда заједно са установама у којима је стекао образовање, у питању су Гимназија у Лесковцу и Медицински факултет у Београду, добитници Сретењског ордена. Хаџи-Ђокић је поменуо и истакнутог члана САНУ Тодора Стевановића, који такође потиче из Лесковца, као и Звонка Марића, једног од највећих академика и физичара, чија биста се налази у холу лесковачке гимназије.

Он се осврнуо на чињеницу, коју је истакао и сам градоначелник, да се у граду Лесковцу цене и препознају праве вредности и потенцијали како признатих стручњака, тако и младих у успону којима је поручио да је уверен да ће ускоро сви моћи да нађу своје место под сунцем у Лесковцу и Србији јер нема лепшег и бољег места за живот и рад.

Проф. др. Горан Станковић je рекао:

„Имам велику потребу да свом граду, где сам рођен и где сам практично стекао и прва пријатељства и прве љубави, одам једну велику захвалност. Добио сам две Октобарске награде – једну од стране града Београда, а другу од града Лесковца на предлог градоначелника др Горана Цветановића. Желим да се овим путем захвалим свом граду јер потпуно је било неочекивано да се после 30 година неко сети и каже да се овде прати и зна шта радим. Ја заиста максимално чиним да људима одавде помогнем као директор Клинике за кардиолодију КЦС.“

Професор доктор Милорад Митковић је нагласио да је у Лесковац, Лебане и наша села доводио своје пријатеље и познанике са разних крајева света који су били одушевљени срчаношћу, срдачношћу и пријатељском настројеношћу нашег народа.

Влада Вељковић се захвалио на гесту поштовања градоначелника и истакао да је за разлику од претходних говорника своје образовање и признања стекао радећи искључиво у Лесковцу, додуше захваљујући сарадњи са врсним научним радницима из српских универзитетских градова. Он је изразио своје уверење да ће Лесковац наставити да се развија и креће путем напретка који се интензивирао у последњих неколико година.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија