wrapper

Нишка Гимназија „Бора Станковић“ је од 8. до 10. марта домаћин ученицима, професорима и невладиним организацијама из Данске и Холандије, који су у посети Србији у оквиру Еразмус + пројекта „European Climate Change Curriculum“.

Главни циљеви овог пројекта, осим едукације средњошколаца на тему екологије и климатских промена, су писање електронске књиге која се бави овом темом као и стварање пратећег веб сајта.

Ученици су поред рециклажног центра у Нишу данас посетили и Централно постројење за пречишћавање отпадних вода у Богојевцу будући да је Лесковац међу првима у Србији започео и завршио комплексан пројекат који се тиче пречишћавања отпадних вода.

Маја Милошевић Милојић, помоћник директора ЈКП "Водовод" је гостима показала Линију воде која је недавно пуштена у пробни рад, као и Линију муља и појаснила им како овај сложени систем заједно са градским колектором функционише.

„Град Лесковац има и фабрику воде која снабдева читав град, али и постројење за прераду отпадних вода. Постројење за прераду отпадних вода је пуштено у пробни рад, у линији воде се врши прерада и производња муља. Све кабасто из отпадних вода, флаше, чаше, марамице, се уклања и депонује у контејнере, поном вода прелази у песколов, а након тога у базенима са леве стране се сакупља вишак воде. Један базен је празан због тога што се у случају великих падавима он пуни вишком воде, или се може напунити водом која због састава може нарушити биологију постројења.“

У име локалне самоуправе и градоначелника Лесковца де сци. мед. Горана Цветановића говорио је члан Градског већа Драгољуб Ђорђевић:

„Доста младих људи се окупило да чује, види и науче неке ствари, не само о екологији, већ о самом нашем граду. Оно што могу да у своје име и у име нашег града др сци. мед. Горана Цветановића саопштим са овог места је да наша локална самоуправа одговорно промишља и делује и да је у току претходних година учињено много тога на пољу екологије. То смо показали и делима, и управо се налазимо на месту које потврђује ове моје речи. Ово је централно постројење за пречишћавање отпадних вода у које је уложено преко милијарду динара и ово је само један пројекат који представља пројекат управљања и прикупљања отпадних вода. Издвојио бих и Орио програм који би требало да допринесе побољшању канализационог система, чиме ће 20.000 корисника бити прикључено на нову канализациону мрежу.“

Ученици су показали интересовање за овај пројекат док су професори из Холандије похвалили град Лесковац и истакли га као позитиван пример у погледу заштите животне средине.

Након обиласка постројења ученици су посетили хидроцентралу на кањону реке Вучјанке.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија