Одштампајте ову страницу

Дванаесто отварање Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије LIFFE обележио је пажљиво припремљен програм, у оквиру кога су представљене биографије глумаца, редитеља и сценариста, трејлери филмова и серија, дирљив говор овогодишњег лауреата Богдана Диклића, Милош Биковић коме је припала част да отвори фестивал и глумачки пар водитеља Тијана Чуровић и Андрија Милошевић.

„Када добијете нешто што се зове „Живојин Жика Павловић“ осетите се некако малим, буде вам непријатно, јер стварно је велика част. Хвала уметничком савету, хвала овом фестивалу, хвала свим оним људима који су ми омогићили да за ове 44 године колико радим овај посао, сада стојим овде и да у руци држим признање које се зове „Живојин Жика Павловић“. Велика ствар за све нас, јер има љубави за уметност и ван Београда“ – казао је Диклић након што му је градоначелник Лесковца др Горан Цветановић уручио награду.

Пре уручења награде, публици у сали Народног позоришта се обратио градоначелник Цветановић, поздравивши присутне и рекао:

„Уметност говори универзалним језиком. Вечерас смо се окупили у рекордном броју јер нас веже љубав и поштовање према уметности покретних слика. Филм, као најпопуларнији вид модерне уметности уклања баријере међу људима, учвршћујући истинске вредности, осећања и идеје. Слободно могу да кажем да негујући љубав према филмском стваралаштву негујемо и добросуседске односе јер ћемо и ове године захваљујући LIFFE-у избрисати границе између земаља старе Југославије.“

Сања Цонић, директор Лесковачког културног центра, захвалила се на подршци за организацију фестивала рекавши да је он љубав за све Лесковчане.

„Велико ми је задовољство што сам пред вама четврти пут као директор Лесковачког културног центра и један од главних и одговорних за овај фестивал. Гледали смо како расте и постаје један од најпрестижнијих фестивала у региону и заиста је велико задовољство што смо ми организатори овако велике манифестације“ – нагласила је Цонићева.

Гордан Матић, директор филмског центра Србије, рекао је да му је задовољство што је вечерас у Лесковцу, захвалио се и истакао да су филмови више од живота.

„Видећемо се након ових пет дана када будете одгледали све филмове, па ће ваш аплауз говорити колико је овај фестивал успешан, а ја ћу вам говорити када видим пуне сале и апалаудирати вама. Вама се захваљујем, овај фестивал не би постојао без вас, захваљујем се свим гостима и Лесковцу што зна да дочека све људи који долазе из читавог региона и људи то знају да врате. Они се враћају у Лесковац, а за то сте ви највећи кривци,“ -рекао је уметнички директор Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије Дарко Бајић .

Један од гостију, глумац Миодраг Радоњић, похвалио је организаторе овог фестивала на челу са Дарком Бајићем, истакао је да LIFFE диван фестивал који из године у годину све више напредује.

Хрватски глумац Горан Богдан, који је први пут у Лесковцу, казао је да му је прелепо у Лесковцу и да му је задовољство што је вечерас део фестивала.

Професор и познати филмски редитељ Ненад Диздаревић на отварању Лесковачког филмског фестивала цитирао је свог старијег колегу рекавши да није лако направити лош филм, а камоли добар. Казао је и да је као председник жирија погледао већину филмова који ће се емитовати током фестивала и препоручио их је.

На крају програма обратио се Милош Биковић и следећим речима отворио 12. LIFFE:

„Ја волим да дођем у Лесковац и први пут сам на овом фестивалу. Волим да дођем из два разлога: један је роштиљ, а други је публика. И сад имам и трећи разлог, а то је овај фестивал. Могу да кажем да сам имао ту част да отворим фестивал тога дана када је господин Богдан Диклић добио награду "Живојин Жика Павловић". Драго ми је да сам део овога, хвала свима што сте омогућили да се овај фестивал деси и да живи, да расте. Када је овако сала пуна, то је знак да култура живи и да смо наравили још једну победу.“

Галерија слика