wrapper

Светом архијерејском литургијом коју је служио владика нишки господин Арсеније са лесковачким свештенством и сечењем славског колача у присуству великог броја грађана Лесковца и околине манастир Светог Јована у Јашуњи обележио је своју славу. Слави је присуствовала и заменица градоначелника др Лидија Димитијевић, која је у име градоначелника Цветановића поздравила све и пренела честитке поводом овог великог празника.

На свечаности је уручена грамата Владимиру Синадиновићу, директору ЈКП Комуналац Лесковац, за несебичну помоћ пружену манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јашуњи.

Данас је, такође, освештена зимска црква-брвнара посвећена Светом Василију Острошком која се налази у склопу комплекса.

Обраћајући се верницима владика нишки Арсеније је казао да је данашњи празник и слава цркве у Јашуњи посвећен рођењу Светог Јована Претече и Крститеља празнику Ивањдан, у народу познатијем као летњи Свети Јован.

Манастир Светог Јована Претече најстарија и најзначајнија светиња у Јабланичког округу саграђен је 1517. године. У њему се налазе светиње старе 300 година. Био је центар писмености, црквеног и дуговног живота у време Отоманске империје, а данас је од посебне важности за очување вере и традиције нашег народа.

Град Лесковац је препознао значај ове светиње која је чувала дух и веру српског народа у најцрњим временима тако да је у сусрет прослави подизања манастирске цркве у манастиру Светог Јована у Јашуњи још 2008. године почео са прављењем озбиљних планова и улагањима на иницијативу градоначелника Лесковца др сци. мед. Горана Цветановића.

У уређење комплекса Јашуњских манастира Град Лесковац је уложио 14 милиона динара. Са адаптацијом и реновирањем се почело 2008. године када је са милион динара израђен сутурен у манастирском комплексу. Када је градоначелник Цветановић поново преузео одговорност 2012. године, онда је 2013. године изграђен потпорни зид са јужне стране конака дужине 70 метара, чиме је проширен плато испод конака и створена могућност за изградњу летње трпезарије, тада је уложено 1,1 милион динара. Током 2014. године, израђена је помоћна зграда са 5 савремено опремљених тоалета и четири помоћне просторије за потребе манастирског живота и уложено 3 милиона динара. У 2015. години подигнут је још један потпорни зид украшен орнаментима од печене цигле, где је уложено 2,1 милион динара. Његова функција је заштита конака од одрона земље, као и проширење платоа испред цркве намењеног окупљању већег броја верника. Изграђена је капија у висини од 6 метара и оградни зид у дужини од 90 метара, чиме је комплетно ограђен манастирски комплекс. Њихова укупна вредност била је око 2,4 милиона динара, док је 2017. године, када је била и звачнично обележавање 500 година од постојања манастира, уређен плато у комплексу са 4 милиона динара.

Подсећамо да је градоначелник Цветановић 2017. године, када се обележавало 500 година постојања Јашуњских манастира, одликован орденом Светог Саве другог степена од стране партијарха српског Иринеја.

Свети Јован Крститељ рођен је шест месеци пре Христа – 7. јула и зато је назван Претеча, јер је људе припремао за долазак Спаситеља. Јован се зове Крститељ, јер је, по верском учењу, крстио Исуса Христа, а Претеча зато што је најављивао Христов долазак. Јован је у реци Јордану крштавао свакога ко се покајао. У народу постоји обичај да се људи на Јовањдан братиме и куме, јер се Јован сматра узором карактера и поштења.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија