wrapper

Градоначелник Лесковца др Горан Цветановић и помоћник министра заштите животне средине Филип Абрамовић данас су обишли радове на изградњи градског колектора.

Колектор ће бити играђен у дужини од 5150 метара, и то пречника 1.000 милиметара дужине 2.050 метара, пречника 1.200 милиметара дужине 3.100 метара. Његов капацитет ће бити 1300 литара у секунди за кишно време, односно 640 литара у секунди за период сувог времена.

Градоначелник Цветановић је приликом обиласка истакао да је овај пројекат веома значајан за Лесковац, зато што се отпадне воде више неће испуштати у Ветерницу, због завршетка Централног постојења за пречишћавање отпадних вода, због ОРИО програма који ће Влада Холандије финансирати са 8 милиона евра, и због повезивања Зелене зоне на исти, где тренутно функционише фабрика Аптив вредна 25 милиона евра и на којој је јуче лесковачкој компанији Статовац продата парцела у вредности од 41 милион динара. Градоначелник је подсетио и да је претходно руководство Града у пропали пројекат изградње колетора уложило преко 2 милиона евра.

„Изградњом колектора Лесковац ће добити нову вредност и квалитет и своју комуналну опремљеност подиже на највиши могући ниво што је циљ свих локалних самоуправа и читаве Србије. Вредност радова на изградњи колктора је 417,2 милиона динара, док је за услуге надзора издвојено 46,5 милиона. Посао пројектовања и изградње и  услуге техничке контроле и надзора у укупном износу од близу 464 милиона динара финансира Влада Републике Србије преко Министарства заштите животне средине, а експропријацију земљишта на траси колектора финансира град Лесковац и то у износу од близу 27 милиона динара” – казао је градоначелник данас и додао да ће Лесковац представљати нову еру у Лесковцу када је заштита животне средине у питању и захвалио се суграђанима на томе што су омогућили да се кроз њихове парцеле изгради колектор.

Помоћник министра Горана Тривана, Филип Абрамовић казао је да отпадне воде представљају један од највећих проблема данас животне средине да је то један од приоритета Министарства за заштиту животне средине.

„Ово што се ради у Лесковцу треба да буде један од примера како и у осталим општинама треба да се један овакав пројекат захваљујући којем ће се заокружити систем прикупљања отпадних вода и њихов третман кроз секундарну и терцијарну обраду и безбедно уклањање остатка како не би дошло до загађења и испуштања отпадних вода у реке или земљиште. Лесковац ће бити пример како даље треба радити и у осталим општинама и како да се проблем отпадних вода реши на територији целе Србије“ рекао је помоћник министра Абрамовић.

На самом градилишту демонстрирано је херметичко спајање цеви које је представљено као најпоузданији и најсавременији начин спајања.

„У току је копање јаме са разупирањем и обезбеђивањем зидова ископа. Ова је радна јама за подбушење које треба да се ради испод пута, док укупна дужина радне јаме треба да буде 9 метара. Након ископа и стабилизације рова, вршиће се бетонирање зида за упирање пресе, која ће да врши утискивање цеви испод пута. Након утискивања кроз те челичне цеви провлачиће се радна цев која остаје трајно и то је новија технологија која се ове примењује. Целокупан процес рада планиран је за двадесетак дана“ - казао је Никола Андауновић, извођач радова из фирме ВЕТРИКОМ.

Tagovano

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија