wrapper

“Тачно пре 6 година, тог уторка, 6. новембра 2012. године, са пуно одговорности, морам признати, са мало страха, али и великом одлучношћу стао сам пред наше суграђане, пред пуну Скупштинску салу, рекавши да ћемо град повести путем просперитета, да ћемо га повести у будућност. Данас, када се осврнем и погледам колико смо тога урадили, не могу рећи да нисам поносан и задовољан. Поносан сам на све нас, јер човек не може сам. Сваки успех, свака инвестиција, нова зграда, фасада, свака плочица на тротоарима којима ходамо збир је енергија свих мојих пријатеља и сарадника који стоје уз мене и војевају све наше битке. Када се осврнем, бићу нескорман, али схватим да смо на месту којем припадамо, да желимо и умемо да град усмеримо у правцу у којем треба да иде. Схватим да је претходних 6 година почетак новог Златног доба које сви заслужујемо.Све што смо у граду урадили, од ситница попут новозасађеног цвета у парку до крупних инвестиција попут покретања Зелене зоне, причињава нам велико задовољство, велику част, али нам свакако доноси и велику одговорност и даје снагу и елан да наставимо даље, због града, због Лесковчана, због деце, младих и старих, због свих нас.”

Овим речима је градоначелник Лесковца др Горан Цветановић започео обилазак града поводом шест годиња његовог именовања на место првог човека Лесковца.

Градоначелник Цветановић је са својим сарадницима и представнцима медија посетио неколико локација у граду како би биле представљене неке од инвестиција у Лесковцу у претходних шест година.

Обилазак је започет код зграде Народног позоришта за коју је речено да је доживала највећи препород и да данас представља један од симбола Лесковца. Цветановић је подсетио да је у њену реконструкцију уложено око 70 милиона динара. На овом месту градоначелник је говорио о култури, ЛАЈФ-у, Ледамусу и изложбама Народног музеја.

Даље је обилазак настављен проласком поред лесковачке гимназије, улицом Учитеља Јосифа, у којој је завршен пројекат ЈКП „Водовода“ који је немачна КФВ банка финансорала са око 5 милиона евра и путем којег је водоводна мрежа реконструисана у 63 градске улице.

У дворишту ОШ „Јосиф Костић“ градоначелник је говорио о улагањима у просвету, која за 2018. годину износе око 630 милиона динара, о енергетској санацији школа у коју је уложено 88 милиона, али и о 55 милиона динара уложених у изградњу 16 терена. Говорило се о награђивању младих талената за шта је претходних 6 година издвојено око 60 милиона динара, али и о самој школи „Јосиф Костић“ за чију је реконструкцију издвојено око 70 милиона динара, а Цветановић је изјавио и да завршетак радова на овој школи очекује маја наредне године.

Подсетило се и на улагања у путну инфраструктуру, за коју је у претходних 6 година издвојено преко 550 милиона динара за уређење преко 30 хиљада метара саобраћајница. Тим поводом обишле су се Млинска, Улица 28. марта, Светоилијска, Виљема Пушмана, Партизанска и Гоце Делчева. Говорећи о путној инфраструктури, градоначелник Цветановић се осврнуо на реконструкцију такозваног моста код фабрике „Летекс“ на којем су радови завршени тек када је он преузео одговорност за руковођење градом и када је извођачима исплаћен новац, што претходна власт није учинила. Вредност те инвестиције износила је око 55 милиона динара.

Једна од локација на којој се градоначелник Цветановић зауставио била је раскрсница Млинске и улице Краља Петра Првог где је говорио о изградњи комплекса нове пијаце у који је уложено 120 милиона динара, али и о активностима које је град спровео како би омогућио да немачки продајни ланац „ЛИДЛ“ један од својих маркета отвори у Лесковцу.

Градоначелник Цветановић је на обележавању шестогодишњице руковођења градом обишао радове који се изводе на изградњи ритејл парка, привредника „Метла комерц“ али и газдинство породице Гичић у Братмиловцу које представља пример добре праксе када је у питању бављење пољопривредом.

Обишао је и стране инвеститоре који у Лесковцу послују више година попут корејске „Јуре“ , турског „Џинси“ и који ће своје нове погоне отворити ускоро, али и британски „Аптив“ који ће у наредне три године запослити око 2500 радника.

Како је пружање здравствене заштите један од основних предуслова за функционисање друштва, градоначелник је посетио и лесковачку Општу болницу где се говорило о реконструкцији зграде Службе за инфективне болести, бројним улагањима у ову установу као и о предстојећој реконструкцији главне зграде болнице чији се почетак очекује у наредним недељама и за коју ће бити издвојено око 15 милиона евра.

Након болнице обилазак је настављен у Установи за старије и одрасле. Градоначелник је говорио о њеној реконструкцији у вредности од 62 милиона динара, али и о издвајањима града за фунционисање Клуба за стара и одрасла лица, како би свим старијим суграђанима живот био олакшан. На овој локацији Цветановић се осврнуо и на уређење Историјског архива, али и набавку дигиталног скенера који у велико мери олакшава складиштење и чување архивске грађе.

Проласком кроз Булевар ослобођења акценат је стављен на уређење тротоарских површина, које су са око 70 милиона динара саниране у укупној површини од 26 хиљада квадратних метара, уређење фасада, стамбених улаза и на опште побољшање изгледа самог центра града.

Градоначелник Цветановић је обишао и храм Светог Симеона у насељу Дубочица и радове на подном грејању који се изводе у овом храму. Том приликом подсетио је на улагања локалне смоуправе у верске објекте које износи преко 30 милиона динара. Конретно, за овај храм издвојено је око милиона динара.

Обилазак је завршен у насељу Анчики где је отворена новоизграђена амбуланта „Дома здравља Лесковац“.

„Не могу рећи да је пут којим смо прошли био лаган, али „Живот је попут вожње бициклом, да бисте одржали равнотежу, морате се стално кретати“. Ми смо се стално кретали, балансирали, расли, развијали се, спремно се суочили са свим проблемима и препрекама и данас смо ту где јесмо. Данас смо у граду који је као феникс устао из пепела, из сивила и ништавила, граду који ће наставити да корача у будућност, а ми ћемо га спремно тим путем и даље водити“ рекао је градоначелник др Горан Цветановић у обиласку и захвалио се свим суграђанима, сарадницима и пријатељима који су уз њега поручивши да ће са пуно љубави и одговорности наставити да ради у корист Лесковца и Лесковчана.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија