wrapper

На челу са Светском здравственом организацијом, све здравствене институације, многе владине и невладине организације обележавају најважнији дан у Календару јавног здравља, 7. април – Међународни дан здравља. Овај дан се слави као годишњица оснивања Светске здравствене организације. У исто време организација користи тај дан да би скренула пажњу светске јавности на најзначајније проблеме у вези са здрављeм људи на глобалном нивоу. Ковид-19 снажно је погодио целу планету, све слојеве друштва, не познајући границе нити класне поделе. Разлика се јасно показала у спремности да се тај удар поднесе. Ове године, глобална кампања која прати овај важан датум, спроводи се под слоганом “Градимо правичнији, здравији свет за све”, и управо најсавременијом тековином медицине, која је помогла у борби против многих болести – вакцином, градимо здравији свет за све нас.

Здравствени радници су широм света на првој линији одбране од Ковида-19 тако што пружају здравствену заштиту високог квалитета, достојанствен третман и негу, дају савете и одговоре на питања, умирују страхове и забринутост, делују у својој локалној заједници као поуздан извор информација, охрабрења, добрих решења за бројне животне проблеме које оваква ситуација намеће. Ове године сви здравствени радници у актуелној епидемиолошкој ситуацији желе да свој глас искористе да укажу на значај имунизације у борби против вируса Ковид-19. Тим поводом данас је у Лесковцу, вршена подела летака штампаних са циљем да пренесу снажну поруку - ,,Вакцина чува здравље и живот!“ Летке су делили волонтери градског кол центра, који су протека два месеца неуморно одговарали на позиве суграђана и пружали преко потребне информације свима онима која је та помоћ била потребна. Градски кол центар примио је преко 4000 позива за овај кратак временски период.

Заменица градоначелника, др Ана Јанковић Стојановић тим поводом је поручила да је у времену када се све државе боре за вакцину, нашим грађанима обезбеђена привилегија да бирају између чак четири врсте и да смо по томе постали лидери у Европи и шире. ,,Оно чега многи од нас нису свесни је да када говоримо о заразним болестима, да би истински заштитили све људе вакцинација мора бити масовна, јер само као таква може допринети постизању колективног имунитета. Наша локална самоуправа је уз велику помоћ Владе Републике Србије и у координацији са здравственим институцијама, обезбедила простор за вакцинацију, потпуно адаптирану и реновирану халу Партизан која функционише од првог дана спровођења вакцинације. Град Лесковац оформио је и кол центар као посебан вид помоћи ради пружања свих потребних информација о недоумицама око процеса вакцинације. На билбордима у центру града протеклих недеља могли сте да приметите јасну поруку коју смо упутили свима – Вакцинација је једини пут до коначне победе! Да би вакцинацију приближили нашим најстаријим суграђанима омогућена је и вакцинација без пријаве у мањим местима у одговарајућим огранцима ДЗ. Грађани ће без заказивања током ове недеље моћи да се вакцинишу кинеском вакцином Синофарм у хали Партизан, а данас и у амбуланти у Богојевцу и Јашуњи. У четвртак 08.04. од 10 часова ће бити организована вакцинација становника Орашца. Петак 09.04. од 10 часова у Белановцу, субота 10.04. у Бобишту, а у недељу 11.04. у Драшковцу и Доњој Локошници.“

Tagovano

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија