wrapper

Глумац Зијах Соколовић  представио је  лесковачкој публици  своју књигу „Глумац… је глумац… је глумац“ која је, у ствари глумчев осврт на представу коју ради већ 38 година и у којој је објавио интегрални текст представе, али и сакупио разне коментаре, есеје и критике.

Публика је имала прилике да види једну потпуно неуобичајену књижевну промоцију, јер се није знало да ли се ради о монодрами, стенд ап комедији, личним размишљањима или се заиста промовише књига.

Зијах Соколовић је на маестралан начин објашњавао  како је настала представа, како изгледа бити глумац, како је то владати сценом, представом и публиком, да ли постоји граница у комуникацији и игри на позоришној сцени. Било је говора о томе колико се преплићу глума и реалан живот и колико неки делови глумачког заната несвесно примењујемо у свакодневном животу, као и колико кроз дечје приказе на сцени можемо да схватимо шта та деца у ствари јесу.

Сам Зијах Соколовић каже да је ово једна необична и достојанствена прилика за једно занимање као што је бити глумац данас.

- То је представа која је направљена прије 38 година и од тада до данас она траје и изведена је 1599 пута. Текст представе је преведен на немачки, енглески, француски, пољски, италијански и норвешки језик, осаманаест глумаца у свету је играло овај текст скоро интегрално, са неким можда малим адаптацијама, а премијере су биле у Бечу, Сиднеју, Варшави, Паризу, Лондону, Њу Јорку, Берлину… После свих тих представа и година играња било је инетерсантно направити и књигу о томе. Књига је материјалан доказ да је глумац владао непролазно. Онај ко буде читао књигу сазнаће много о времену у којем је ова представа трајала из различитих углова – казао је Соколовић. 

Извор:ЈУГПРЕС

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија