wrapper

Емир Кустурица отвориће 10. Лесковачки интернационални фестивал филмске режије, који ће бити одржан од 19. до 23. септембра.

Први дан фестивала биће у знаку прослављеног редитеља коме ће на церемонији отварања бити уручена награда "Живојин Жика Павловић" за афирмацију филмске уметности.

Потом ће Кустурица са својим бендом "No smoking orkestra" одржати концерт на Широкој чаршији, поклон локалне самуправе грађанима Лесковца и околине. Такође, биће приказан, ван конкуренције, филм Емира Кустурице "На млечном путу", који је на фестивалу у Венецији прошле годионе освојио награду "Млади златни лав".

Јубиларно издање фестивала доноси четири програмске целине, такмичарски програм, селекцију студентских филмова, филмове за децу и младе и програм Ауторски печат. За фестивалске награде, које носе име великана српске и југословенске кинематографије Живојина Жике Павловића, такмичиће се тринаест остварења са простора некадашње Југославије, од којих су шест српске премијере. Међу њима су вишеструко награђивани филмови о којима се много говори у региону, као што су "Не гледај ми у пјат" првенац хрватске редитељке Хане Јуришић; "Мушкарци не плачу" Алена Дрљевића и "Жаба" Елмира Јукића из Босне и Херцеговине; "Ослобођење Скопља" Данила и Радета Шербеџије; "Слепи путник на броду лудака" Горана Марковића и "Реквијем за госпођу Ј" Бојана Вулетића из Србије. У оквиру пратећег програма биће приређене изложбе фотографија из легендарних телевизијских серија "Грлом у јагоде" Срђана Карановића и "Сиви дом" Дарка Бајића. Такође, биће одржане промоције књига, међу којима и монографије "Драган Гага Николић - господин мангуп". Биће одржана VI конференција редитеља, а фестивал ће бити затворен уручењем награда и представом Бранка Ђурића "Ђурологија".

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија