wrapper

„Када говоримо о епидемиолошкој ситуацији, према последњим информацијама Завода за јавно здравље од 462 тестирана лица, 416 је негативно, а 46 позитивно. Од тога је 22 лица из групе пронађених контаката код којих је до преноса инфекције дошло у породици и већином су асимптоматски са благом клиничком сликом, а осталих 13 су пацијенти на лечењу у Ковид болници. У Јабланичком округу је укупно регистровано 265 оболелих од Ковида-19, од тога 188 пацијената припада територији града Лесковца са 27 новооболелих, 62 Власотинцу са 16 новоооболелих, и са по једним новим случајем сада је 6 оболелих у Бојнику, 6 у Лебану и 3 у Медвеђи. Од укупног броја потврђених случајева на подручју округа 75 заражених особа је запослено у здравству. Под здравственим надзором је укупно 1548 особа у Јабланичком округу, од тога 1240 из Лесковца. У кућној изолацији због доласка из иностранства је 1090 становника Јабланичког округа, односно 881 лице са територије Лесковца. На подручју Јабланичког округа наставља се тренд опадања процентра позитивности и сада износи 9,95% од последњих резултата када је износио 11,1%“ – казао је данас градоначелник и командант Градског штаба за ванредне ситуације др сци. мед. Горан Цветановић.

Говорећи о ситуацији у лесковачкој Ковид болници градоначелник је рекао следеће:

„У лесковачкој Ковид болници је укупно хоспитализовано 115 пацијената, било је два пријема и 15 отпуста, једна особа је упућена у Клинички центар Ниш и није било преминулих. До сада су у болницу стигла 102 резултата узорака и од тога је 31 негативан а 71 позитиван. Када говоримо о Ковид болници, важно је напоменути да је од почетка рада у њој излечено и отпуштено 69 пацијената, и из привремених болница 47, што укупно износи 116, односно 43,7 % потврђених случајева.“

У хали „Плави павиљон“ где је одржана конференција за медије било речи и о припреми и дистрибуији пакета намењених пензионерима и социјално угроженим лицима која се приводи крају. О пакетима је градоначелкник казао следеће:

„Од почетка припреме пакета, до сада је спаковано 25.412 од чега је укупно подељено 18.500 пакета. Наставићемо овим темпом како бисмо до краја ове недеље уручили свих 27.253 пакета. Остало је да пакете преузму надлежни из месних заједница Центар и Стојан Љубић. Реакције наших најстаријих суграђана су изузетно позитивне, и већина њих истиче да је њима важнија пажња од самог пакет. Ми смо задовољни зато што смо постигли наш циљ – ставили смо им до знања да бринемо о њима и да на свој град увек могу да рачунају.“ Објашњено је да при дељењу пакета долази до проблема, да има особа које не могу да се нађу на наведеној адреси и да ће то бити решавамо у што краћем року. Говорећи о проблемима градоначелник Цветановић је нагласио да се грешке дешавају при подели у 144 насељених места и уз извињење замолио за разумевање грађана.

Цветановић је казао да ће након завршетка паковања пакета паркет из хале Плави павиљон бити прослеђен некој од лесковачких школа и да ће објекат бити стављен на лицитацију.

Градоначелник Цветановић казао је и да волонтерски кол центри града Лесковца раде пуном паром и да је до сада упућено 7686 позива, од чега волонтери су 2913 пута изашли на терен.

Директор Опште болнице Лесковац др Небојша Димитријевић је рекао да тренутно има смањења броја пацијената у COVID болници и да се и данас очекује додатни отпуст, као и да се већина њих осећа добро и нагласио да главна зграда болнице, која прима пацијенте који нису сумњиви на COVID функционише без проблема, као и да ће сви пацијенти који дођу у ургенти бити тестирани брзим тестом.

Tagovano

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија