wrapper

Град Лесковац и општина Бојник су уз подршку Европске уније у партнерству са Владом Републике Србије, преко програма ЕУ ПРО, реализовали пројекат ''Валоризација и повећање препознатљивости туристичког потенцијала Града Лесковца и општине Бојник кроз регионални ГИС портал'', који треба да развојем регионалног географског информационог система (ГИС) допринесе већој препознатљивости туристичког потенцијала обе локалне самоуправе. Укупна вредност пројекта је 88.190 евра. Европска унија је подржала пројекат са 74.900 евра, док је Град Лесковац учествовао у суфинансирању са 13.230 евра.

Пројекат представља наставак активности на успостављању ГИС-а у Лесковцу који је започео реализацијом пројекта ''Повећање атрактивности за инвестирање кроз функционалан ГИС'' такође уз подршку Европске уније у партнерству са Владом Републике Србије, преко програма ЕВРОПСКИ ПРОГРЕС, у вредности од 102.325 евра.

„Ово је трећи пројекат који смо реализовали преко ЕУ ПРО програма. Претходно су реализовани ''Унапређење енергетске ефикасности ОШ Васа Пелагић у Лесковцу енергетском санацијом фасаде'' укупне вредности 217.813 евра (ЕУ 150.000 евра) и ''Побољшање услова за развој туризма и заштите културне баштине израдом Детаљног урбанистичког плана за ''Скобаљић град'' укупне вредности 20.238 евра (ЕУ 15.000 евра).

Град Лесковац je кроз овај пројекат, у сарадњи са општином Бојник, створио веома важан информатички центар, који представља неопходан регионални развојни потенцијал. Обезбеђивањем потребне опреме, софтвера, обука и лиценци запосленим у градској управи и ЈП „Урбанизам и изградња“, формирали смо Регионални информациони центар геопросторних података, који поседује и људске и материјалне капацитете да управља геопросторним подацима на регионалном нивоу,“ – рекао је Саша Младеновић, шеф Одељења за друштвене делатности.

„Гeoгрaфски инфoрмaциoни систeм је рaчунaрски информациони менаџмент систeм уз помоћ кога снимамо, анализирамо и представљамо информације на мапама. Укрштањем унетих података можемо добити веома важне анализе прилика у простору и на тај начин унапредити управљање, а тиме и побољшати услове за живот нашим грађанима. ГИС је као метод паметног управљања препознат и као важан инструмент у процесу Сертификације градова и општина са повољним пословним окружењем, јер омогућава приступ великом броју података који су потребни привредницима, нарочито при планирању инвестиција.

Ови информациони подаци се налазе на јединственом серверу који администрира Јавно предузеће „Урбанизам и изградња“ Лесковац. ГИС омогућава различите нивое приступа, тако да садржај у зависности од типа података може бити доступан свим грађанима, али и самим урбанистима, планерима и другим стручним лицима који потхрањују ГИС базе и добијају излазне податке по траженим параметрима.

Туристички потенцијали представљени на овом порталу, који су јавно доступни, повећаће видљивост богате туристичке понуде. Додатно ће доступност података допринети развоју сектора туризма, кроз омогућавање повећања прихода и броја понуђача туристичких услуга. Сем туристичких података, на порталу www.vidijug.rs се налази и јединствен дигитални картографски приказ урбанистичких планова, као и браунфилд и гринфилд локација Лесковца и Бојника,“ – додао је Младеновић.

Татјана Здравковић, директор Сектора за урбанизам, истакла је да апликације које се сада налазе на јединственом порталу града Лесковца и општине Бојник – видијуг – представљају обједињене све претходно развијене апликације за град Лесковац уз развој нових.

„Град Лесковац је за потребе одрживог управљања и заштите, независно развио апликацију Заштићених природних добара, која такође представљају могућност за употпуњавање туристичке понуде. За општину Бојник развијена је, по узору на претходне апликације града Лесковца, апликација за гринфилд, браунфилд локацијама и урбанистичким плановима општине Бојнику, на сервису РТЗ-а, са идентификацијом до нивоа простора катастарске парцеле.“

„Апликације представљају турустички водич, са прецизном просторном идентификацијом: природних мотива, знаменитости, црквених објеката, смештајних капацитета, ловишта, локација за спорт и авантуризам и манифестација. Са великим бројем обрађених тема повезана је и фотодокументација са терена, док су за природне мотиве и поједина културна добра приказане и уже стручне информације. Све апликације имају могућност ажурирања и допуне иновираним подацима.“

Галерија слика

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија