wrapper

Привредна комора Србије (ПКС) у сарадњи са амбасадом Холандије и Build Energy Team-oм организовала је први српско-холандски форум "Вода и Енергија 2019" где је преко деведесет компанија  разговарало о могућностима сарадње са  холандским компанијама које су носиoци нaпрeдних тeхнoлoгиja из oблaсти зaштитe живoтнe срeдинe, обновљивих извора енергије и прераде и третмана отпадних вода. Форуму су присуствовали, између осталих, и представници Града Лесковца - в.д. директора ЈКП "Водовод" Лесковац Бранислав Станковић и директор Јединице за имплементациу пројекта ЦППОВ и изградња канализационе мреже у Лесковцу Маја Милошевић - Милојић.

Циљ овог скупа јесте подршка Владе Краљевине Холандије преко надлежних минастарстава Републике Србије, између осталог Министарства заштите животне средине, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, ЈВП „Србијаводе“, фондова Европске банке за обнову и развој и Светске банке јединицама локалне самоуправе у реализацији и имплементацији пројеката из области заштите животне средине: пројекти третмана отпадних вода и третман чврстог отпада.

Један од пројеката које финансира Влада Краљевине Холандије јесте пројекат проширења канализационе мреже у 16 насељених места која гравитирају у граду Лесковцу
– ОРИО пројекат, који је и поменут од стране холандског амбасадора дер Доола, као пројекат са чијом имплементацијом ће се отпочети у 2019. години.

Амбасадор Холандије у Србији Хенк ван дер Доол изразио је задовољство подоводом организације пословног форума и истакао да је Холандија један од највећих инвеститора у Србији и да је присутна у многим секторима, али да су сектори воде и енергије међу најзначајнијим за проширење сарадње.

"Имамо шта да понудимо Србији с озбиром да смо земља која се суочава са одређеним бројем изазова. Мала смо земља, трећина наше површине је испод нивоа мора. Имамо историју где се боримо против вода и живимо са водом", рекао је амбасадор. Он је додао да је последњи већи сусрет са холандским компанијама био пре шест година, те да очекује проширење сарадње и чешће контакте.

Слободан Перовић, помоћник министра у Министарству животне средине, истакао је важност повезивања стручњака и размене најмодерније технологије у  пречишћавању отпадних вода, те да ће у наредних седам година бити уложено више од милијарду евра за 42 пројекта само у области третмана отпадних вода. Мање од 10 одсто отпадних вода се пречишћава, те да је улагање у ту област важно и због земљишта и због воде, али и за унапређење привреде. Он је истакао и једну од најзначајнијих донација Холандије која ће допринети да 16 села у Лесковцу добију канализацију.

Државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоран Лакићевић говорио је о програму водоснабдевања и пречишћавања вода и истакао да је програм допринео бољем квалитету живота грађана, расту страних инвестиција и туризма.

На форуму је било речи о пројектима за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода који ће се у Србији градити у наредних 5 година и њиховом финансирању из преприступних фондова ЕУ (Европске и Светске банке). Као пример изградње једног од постројења поменута је изградња постројења за пречишћавање отпадних вода у Лесковцу (прва фаза – линија воде у вредности од 10,5 милиона еура, донација ЕУ и друга фаза – линија муља у вредности од 4,2 милиона евра.)

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија