wrapper

Да би једно друштво важило за успешно, поред улагања у инфраструктуру, образовање, пољопривреду, очување животне средине, неопходно је успоставити и квалитета однос са особама са инвалидитетом, како би се њихов положај оснажио и унапредио. Својим активностима и залагањима, локална самоуправа града Лесковца настоји да максимално подржи све осетљиве друштвене категорије, с посебним фокусом на особе са инвалидитетом.

Поред Центра за социјални рад, који је након 50 година реновиран и потпуно прилагођен особама са инвалидитетом, трудимо се да све зграде институција буду приступачне, као и улице и јавне површине. Последња у низу рампи која је постављена на територији нашег града се налази на улазу у реконструисано шеталиште код кеја иза вишенаменске хале „Партизан“. Испред поменуте хале су постављене стазе за слепе, што ће и убудуће бити пракса, како би наши суграђани могли несметано да се крећу нашим градом.

Данас је у просторијама Лесковачког културног центра представљена Паметна рукавица „Анора“, коју је изумео млади научник из Београда Никола Крстић, који је и директор компаније „Anoris Technology“, са циљем да слепим особама олакша живот. Ова револуционарна направа произведена у Србији, јединствена у свету, је осмишљена са циљем да слепима помаже да лакше обављају свакодневне активности.

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић поздравио је присутне и истакао да Град Лесковац улаже велике напоре како би се особе са инвалидитетом укључиле у токове друштва као равноправни чланови наше друштвене заједнице.

„Мултифункционална рукавица, изум средњошколца Николе Крстића који је проглашен за најбољу предузетничку идеју, има управо такав циљ – да се слепим и слабовидим особама помогне да постану равноправни чланови нашег друштва, тако што ће им олакшати орјентација у простору, омогућити детекција боја, новчаница, интензитет светлости, препрека и тако даље.

Пре свега бих похвалио младе перспективне научнике који су осмислили и спровели у дело овако корисно помагало, хвала вам на томе, момци, ви сте права слика Србије и наш поглед у бољу будућност. Захваљујем и Окружној организацији слепих Лесковац који су ме позвали на презентацију вашег изума - са задовољством сам прихватио позив јер желим да подржим ваш труд, иницијативу и храброст,“ – додао је градоначелник Цветановић.

Присутнима се обратио и млади изумитељ Никола Крстић, средњошколац из Београда и директор „Anoris Technology“ и истакао:

„Паметна рукавица за слепе је мултифункционални уређај чија је основна намена да омогући слепим особама лакше сналажење у свакодневним активностима помоћу орјентације у простору, детекције боја, рукавица изговара имена боја предмету у који је уперена, изговара вредност и валуту новчанице у коју је уперена, изговара датум и сат, уколико се слепа особа изгуби, може да пошаље своју локацију старатељима или пријатељима, такође развијамо и функције као што су лајв стрим, детекција лекова, предмета објеката. Данас је циљ да што више људи тестира рукавицу да би ми закључили на шта треба да обратимо пажњу у даљем развоју.“

Миливоје Ђокић, председник Окружне организације слепих Лесковац, рекао је следеће:

„Велико помагало за нас, паметна рукавица, о којој ће причати наши млади научници Никола и Игор, је веома успешна, је одлична за нас слепе и слабовиде„ – и захвалио се градоначелнику Цветановићу што је увек уз њих, што прати њихов рад и подржава их.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија